15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda gerçekleşen panele TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sabri Küyük, Rektör yardımcıları, Genel Sekreteri, dekanları, daire amirleri, Gazi ve Şehit yakınları ile öğrenciler katıldı.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmet Türkmen yapmış olduğu açılış konuşmasında 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olduğunu ifade ederek bu kapsamda TOGÜ özelinde Tokat için "Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 100. Yılında Tokat'ın Şehitleri" başlığı altında bir çalıştay ile kitap projesi hazırladıklarını söyledi. Şehitlik kavramının Türk-İslam geleneğinde kutsal bir mertebeyi temsil ettiğini belirten Türkmen, bu çalışmada 1853-1854 Kırım Savaşı'ndan başlayarak 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Millî Mücadele Dönemi, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı ile günümüze kadar terörle mücadelede şehit olan Tokat ili nüfusuna kayıtlı asker ve sivillerimizin tespit edilmesini hedeflediklerini ifade etti. Türkmen, programa katkısı olanlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu konuşmada yapılan bu anlamlı etkinlikte Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin izlerinin sürüleceğini söyleyerek panelin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Rektör Yılmaz konuşmasında, “Samsundan başlayan Kurtuluş Yolu üzerinde bulunan ve milli mücadelemizde verdiği şehitlerle ve destekle en önemli duraklardan biri sayılan Tokat’ta, Tokatlı şehitlerimizin aziz hatıralarını yâd edecek ve kutsal şehadet makamını birbirinden farklı perspektiflerle ele alacağız” sözlerine yer verdi. Vatanları uğruna canlarını feda eden ve bu toprakları bize emanet eden şehitlerimize karşı en öncelikli sorumluluğumuzun bizi biz yapan tüm maddi ve manevi değerlerimize sahip çıkarak onları gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurgulayan Rektör Yılmaz, gelecek nesillere daha güçlü ve aydınlık bir Türkiye bırakmak için belki de en güçlü aracın eğitim olduğunu ve bu noktada, üniversitenin bilim, kültür ve eğitim alanındaki çalışmalarıyla var gücüyle gayret gösterdiğini söyledi. Yılmaz, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, şehitlerimizi rahmetle anarken, onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkma sözü veriyoruz. Bu vesileyle, panelistlerimize ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, bu önemli etkinliğin başarıyla tamamlanmasını diliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmaları sonrasında Panelin ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Serkan Şen’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelde Prof. Dr. Ahmet İnanır, Doç. Dr. Serkan Kekevi, Doç. Dr. Gökmen Kılıçoğlu ve Cumhuriyet Savcısı Hasan Onur Doğan konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Mustafa Çolak’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelin ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Ali Satan, Mesut Güvenbaş, Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu ve Prof. Dr. Ömer Erden konuşmacı olarak yer aldı.

“Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun Yüzüncü Yılında Tokat'ın Şehitleri” paneli konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi