2021'de coğrafi işaret aldı

Tokat’ta köylerde kadınların imece usulü yaptıkları ve 2021 yılında coğrafi işaret alan ekşi mayalı köy ekmeği Tokat'ta somun ekmek kadar tüketiliyor. Ev ekmeğini Tokat'ta neredeyse misafir olduğunuz her evde bulabilmek mümkün.

Tirit ve bat yemeğinin de vazgeçilmezi

Tokat'ın çemenli tirit, bat ve madımak yemekleriyle birlikte tüketilen Ekşi mayalı ev ekmeği odun ateşinde kara fırında pişirilerek lezzetine lezzet katılıyor.

Kara fırında odun ateşinde pişiyor

Tokat ev ekmeği, hamur teknesinde un içerisine ekşi maya, tuz ve su katılarak yoğruluyor. Yaklaşık 2 saat dinlendirildikten sonra mayalanan hamur yumak haline getiriliyor. Kara fırın odun ateşinde ısıtılıyor. Daha sonra pişirilmek üzere yumak haline getirilen hamur fırına veriliyor.
Kontrollü olarak yaklaşık 1 saat pişen hamur ekmeğe dönüşüyor.

Bu ekmek bayatlamıyor

Çarşı ekmeğine göre uzun süre bayatlamama özelliğiyle bilinen Tokat Ev Ekmeği, hem hamuru hem odun ateşinde pişmesi nedeniyle damaklarda ayrı bir lezzet bırakıyor.

Köy evlerinde nesilden nesile aktarılıyor

Tokat'ta özellikle köy yerlerinde sık sık ev ekmeği yapılıyor. Köy hanımları geleneksel yöntemlerle pişirdikleri ev ekmeklerini uzun süre bayatlamadığı için tercih ediyor. Ayrıca kızlarına, gelinlerine bu ekmeğin yapımını öğreterek nesilden nesile aktarıyor.

Akşamdan ekşitilen maya sabaha kadar bekliyor

Köylerde akşamdan ev mayası ekşitilerek sabaha kadar bekletiliyor. Sabaha kadar bekleyen ekşi mayaya daha sonra elenen un, tuz ve su ile bir saat kadar yoğuruluyor. 2 saat dinlendirildikten sonra iri yumaklar halinde pişirilerek hazırlanan ev ekmeği, yağlısı, cevizli çöreği gibi 2021 yılında coğrafi işaret almıştı.

Editör: Haber Merkezi