Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliği denetimleri sonucu ortaya çıkan skandal, tüketicileri bir kez daha şok etti. Bakanlığın resmi internet sitesi "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr"de yayımlanan yeni listede, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan ürünler yer aldı. Özellikle Antalya'da bir kasapta dana eti yerine at ve eşek eti satılması, tüketicileri dehşete düşürdü.

Bakanlık'tan Açıklama Geçiktirmiyor

Bakanlık, son olarak 25 Aralık 2024'te yaptığı açıklamada taklit ve tağşiş yapılan ürünleri kamuoyuyla paylaşmıştı. Kısa bir süre sonra gelen yeni listede ise en dikkat çeken detay, yine at ve eşek eti skandalı oldu. Antalya Muratpaşa'da faaliyet gösteren Öz Kasap Mustafa-Fatoş Şimşek adlı işletmenin, müşterilerine dana-kuzu köfte ve dana parça et-kıyma yerine at ve eşek eti sattığı tespit edildi.

Uzmanlardan Önemli Uyarı

Bu skandalın ardından uzmanlar, tüketicileri et alırken daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Et alırken mutlaka fiş istemenin önemini vurgulayan uzmanlar, at etinin ve eşek etinin dana etinden nasıl ayırt edileceği konusunda şu bilgileri verdi:

Ünlü Peynir Markasında Yasaklı Madde Çıktı Zehir Saçıyor! Ünlü Peynir Markasında Yasaklı Madde Çıktı Zehir Saçıyor!
  • Renk: At ve eşek eti, dana etine göre daha koyu kırmızı renktedir.
  • Sulu Olma: At eti, normalde daha sulu bir yapıdadır.
  • Lifler: At etinin lifleri daha serttir ve çiğnendiğinde bu sertlik hissedilir.

Ancak uzmanlar, bazı sığır etlerinin de sert olabileceği için bu özelliklerin tek başına yeterli olmadığını belirtti.

Editör: Hami İşler