Halk müziği sanatçısı ve aktivist kimliğiyle bilinen Pınar Aydınlar, Munzur Festivali’nde seslendirdiği eserler ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Peki, Sanatçı Pınar Aydınlar kimdir nerelidir? Pınar Aydınlar'a neden soruşturma açıldı? İşte detaylar...
Sanatçı Pınar Aydınlar Kimdir, Nerelidir?
Pınar Aydınlar, 12 Şubat 1979’da İstanbul’da doğmuş, Erzurum’un Aşkale ilçesinden gelen köklü bir ailenin mensubudur. Halk müziği sanatçısı, yazar ve siyasetçi kimliğiyle tanınan Aydınlar, 13 yaşında bağlama çalarak başladığı müzik serüvenini 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olarak taçlandırmıştır. Eğitmenlik kariyerine Halk Eğitim Merkezleri ve Pir Sultan Abdal Dernekleri gibi kurumlarda devam eden Aydınlar, İstanbul’un çeşitli türkü evlerinde sahne almış ve şu ana kadar üç albüm yayımlamıştır: Türkü Söylemek Lazım (2003), Kırmızı Gül (2007) ve Mavi Bir Düş (2011).
Sol görüşleri ve siyasi duruşuyla da bilinen Aydınlar, 2014 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı olmuş ve 2015 yılında HDP’den milletvekili aday adayı olmuştur. Özel hayatında, 2002 yılında Arif Sağ’ın oğlu Tolga Sağ ile evlenen Aydınlar, ikiz çocukları Toprak ve Turna’nın annesidir. Ancak çift, 2011 yılında yollarını ayırmıştır.
Pınar Aydınlar’a Neden Soruşturma Açıldı?
Sanatçı Pınar Aydınlar, 2023 yılında Dersim’de düzenlenen 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde söylediği şarkılar ve iki Facebook paylaşımı gerekçesiyle "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandı. Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Aydınlar ve avukatı, suçlamalara yanıt vermek için SEGBİS üzerinden katıldı.
Savunmasında, 23 yıllık sanat yaşamı boyunca halk müziği alanında çalışmalar yaptığını ve söylediklerinin bölge halkının kabul gördüğü eserlerden oluştuğunu ifade eden Aydınlar, şarkılarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İddianamede yer alan Mahzuni Şerif’e ait bir eserin bile suç unsuru olarak gösterilmesini eleştirdi.
Sanatçı, Facebook hesabının çalındığını ve kendisine ait olmayan paylaşımların bu davanın gerekçesi olarak sunulduğunu belirtti. Savcılık, Munzur Festivali’nde söylediği şarkıları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirse de sosyal medya paylaşımlarını "örgüt propagandası" olarak nitelendirdi ve ceza talep etti. Mahkeme, Aydınlar’ın bu gerekçeyle 1 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.