Patates, mutfaklarımızın vazgeçilmez gıdalarından biri olarak bilinir. Ancak beslenme uzmanları, patateslerde görülen yeşil renklenmeye karşı uyarıyor. Beslenme uzmanı Amidor'a göre, yeşil renge dönmüş patatesler yüksek solanin konsantrasyonu içerir ve tüketilmemelidir. Solanin zehirlenmesi, kusma, karın ağrısı, ishal ve baş ağrısı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Pişirme işlemi, bu zehirli bileşenin etkisini azaltmıyor, bu nedenle yeşil renkli patateslerin tüketimi kesinlikle önerilmiyor.
Yeşil renklenmiş bölümleri kesip atmak bazı durumlarda çözüm olabilir, ancak yeşillik eğer patatesin geniş bir alanına yayılmışsa, güvenlik açısından bu patateslerin tüketilmemesi gerektiği vurgulanıyor. En güvenli yol, yeşil renklenmiş patatesleri tamamen atmak ve tüketmemektir.
Patateslerin yeşil renge dönüşümünü engellemek için ise doğru depolama yöntemleri önemlidir. Amidor, patateslerin serin, kuru ve mümkün olduğunca az ışık alan yerlerde, özellikle de floresan ışığından uzakta saklanmasını öneriyor. Alışveriş sırasında yeşil lekelere sahip patateslerin seçilmemesi ve evde yeşillenmiş patateslerin tüketilmemesi gerektiği belirtiliyor.