Tatlı gibi şekerli besinler ile oruç açmak iştahı kapayabilir, fazla tüketildiğinde ise gereksiz enerji alımına sebep olur. Bu durum da kilo alımına sebebiyet verir.

Kola gibi asitli içeceklerle oruç açılmamalıdır. Bu tür içecekler susuzluk hissini giderir ve daha sonra su tüketimini engeller.

Su ve hurma mideyi yumuşatır
Orucu su veya hurmayla açmak mideyi yumuşattığı için yiyeceklerin kolayca sindirilmesinin en sağlıklı yoludur. Gün boyu yaşanan halsizliğin giderilmesi ve vücuda dinçlik sağlanması adına oldukça etkili olan hurma aynı zamanda kan şekerinin dengeli yüklenmesini sağlayacaktır.
Orucu tuz ile açarsak ne olur?

Orucu tuz ile açmanın birçok faydası vardır. Ancak böbrek ve yüksek tansiyonu olan kişileri bu genellemenin dışında tutmak gerekiyor. Yemeğe başlamadan önce tadılan tuz, mide enzimlerini harekete geçirir, hazmı kolaylaştırır. Tuz sayesinde tükürük salgısı artar ve özellikle karbonhidratların sindirimi hemen başlar. Ağza hava yoluyla giren mikroplar, sodyum klor sayesinde temizlenir. Tuzda bulunan sodyum iyonu, hücreleri besler, maddenin hücre içine giriş çıkışına yardımcı olur.
Orucu zeytinle açmanın faydaları

Zeytinin asit oranı yüksek olduğu için biraz rahatsız edebilir ama ekmekle birlikte bir ya da iki tane yenilebilir. İştah açıcı ve tok tutucu özelliği olan zeytinle oruç açılması, daha rahat bir şekilde doymayı sağlıyor. Ramazan yiyecekleri arasında yer alan zeytin sindirimi kolaylaştırıyor. Özellikle mide problemleri yaşayanlar için uygun miktarda tüketilen bu sorunun aşılmasına yardımcı oluyor.

Muhabir: Mihriban Koçaker