"Orta Koridor En Çok Kazakistan'a Yarar" - Türk Devletleri İçin Stratejik Öneme Sahip Panel Düzenlendi.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) paydaşlığında düzenlenen 'İpek Yolundan Orta Koridora-Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru Girişimi’ konulu panelde, Orta Asya ve Kafkasya’da yer alan Türk devletlerine olan etkileri ele alındı. Panel, Türk Ulaşım Sendikası, KGK ve Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü, Uzman Stratejist ve KGK Danışma Kurulu üyesi Cesurhan Taş yaptı.

16B6F3Dc B371 43E9 Ba86 0B1Fcba2D7Fb Tokathaber

Panelde Konuşmacılar ve Ele Alınan Konular

Panelde, Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, Kars Kafkas Üniversitesi, İİBF, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail, Akademisyen ve Gelecek Bilimleri Merkezi Başkanı Dr. Fatih Kocaoğlu konuşmalarını gerçekleştirdi.

"Demir Yolları Hayati Öneme Sahiptir"

Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak, konuşmasında demir yollarının Türk Dünyası için hayati önem taşıdığını vurguladı. Albayrak, “Türk Dünyası ülke ve toplumlarını birleştirmede, demir yolları hayati bir öneme sahiptir. TCDD’de uzun yıllar birçok görev ve mevkide çalıştım. Demir yolu, bütün dünyada en etkin ve verimli taşımacılık modudur. Kazakistan demiryolu ağının, Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan’a ve oradan Türkiye’ye bağlanması halinde tüm Türk ülkeleri büyük ekonomik ve sosyal fayda sağlayacaktır. Türkiye olarak bu yöndeki çalışmalara içtenlikle destek veriyoruz” dedi.

3432F29A B138 45E3 8A88 40Efc0Cabb3E Tokathaber

Tayfi üzüm hasadına başlandı Tayfi üzüm hasadına başlandı

"Zengezur Türk Dünyasının 'Soluk Borusu' Hükmündedir"

Prof. Dr. Elnur Hasan Mikail, Kafkasya’nın parlayan yıldızı Azerbaycan’ın Orta Koridor’un temel bağlantı noktalarından biri olduğunu belirterek, Türkistan’ı Türkiye’ye bağlayan bu boğazın stratejik önemine dikkat çekti. Mikail, “Zengezur Koridorunun açılması, Türk dünyası için stratejik bir önem taşımaktadır. Bu koridorun tıkanması, Türk dünyasının gövde ve baş arasında bağlantısının kesilmesine neden olacaktır. Bu da Türklüğün varlığına büyük zarar verecektir” ifadelerini kullandı.

14564Eb4 E916 47D9 8234 30E385Cc3860 Tokathaber

"Üretim Gücünüz Kadar Ticaret Yollarından Yararlanabilirsiniz"

Dr. Fatih Kocaoğlu, üretim kavramının önemini vurguladı ve modern Orta Koridor’dan beklenen yararın elde edilmesi için Türk ülkelerinin üretme yeteneklerini güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Kocaoğlu, “Orta Koridor girişiminden en çok yarar görecek ülke Kazakistan’dır. Kazakistan’ın ürettiği ürünler, Orta Koridorun sağladığı ulaşım kolaylığı sayesinde Türkiye’nin açık deniz limanlarına en kısa sürede ulaşacaktır” dedi.

A15947E7 4457 4E72 928F 09E412A71186 Tokathaber

Panelde Öne Çıkan Görüşler ve Değerlendirmeler

Moderasyonunu Cesurhan Taş’ın yaptığı panelde, Orta Koridor’un Türk devletlerine sağlayacağı ekonomik ve sosyal faydalar detaylı bir şekilde ele alındı. Taş, Kazakistan’ın coğrafi büyüklüğüne dikkat çekerek, “Kazakistan, Türk Dünyasının üretim üssü olma yolunda büyük adımlar atıyor. Modern İpek Yolu hükmündeki Hazar Geçişli Orta Koridor’un getireceği zenginlik ve güç ile Avrasya Bölgesi’nde barış ve esenliğe olumlu katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.

Panelde yapılan değerlendirmeler, Orta Koridor’un Türk devletlerine sağlayacağı faydalar ve stratejik önemi üzerine odaklandı. Demir yollarının entegrasyonu, Zengezur Koridorunun açılması ve üretim gücünün artırılması gibi konular, Türk Dünyası için hayati önem taşıyor. Etkinlik, katılımcıların yorum ve değerlendirmeleri ile son buldu.

F4F3Dcfc 015E 4D0C 8E8A 2Ba385630C30 Tokathaber

Orta Koridor’un Türk devletlerine ekonomik ve sosyal anlamda büyük faydalar sağlayacağı, yapılan panelde bir kez daha vurgulandı. Kazakistan’ın bu süreçte en çok yarar sağlayacak ülke olduğu, demir yollarının entegrasyonu ve stratejik koridorların açılması ile bölgenin ekonomik gücünün artacağı belirtilerek, Türk Dünyası’nın gelecekteki işbirlikleri ve projelerinin önemine dikkat çekildi.

Muhabir: Murat Onur