HÜDA-PAR’ın Anayasa’daki değiştirilmez maddelerin kaldırılmasına ilişkin başlattığı tartışma, Türkiye siyasi arenasında geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Bu tartışmaya TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da destek vererek, Anayasa’nın 3. maddesindeki “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini savunması dikkat çekti. Kurtulmuş’un bu açıklamaları, özellikle muhalefet partileri ve kamuoyunda tepkiye yol açtı.

Iyi Parti Er

Erkan Er

CHP'li il başkanından Gülşah Durbay'a destek bildirisi CHP'li il başkanından Gülşah Durbay'a destek bildirisi

Bu gelişmeler üzerine İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, yazılı bir açıklama yaparak Numan Kurtulmuş’un önerilerine sert tepki gösterdi. Er, Anayasa’nın değiştirilemez nitelikte olan maddelerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olduğunu vurgulayarak, bu maddelerin tartışılmasının milli birliği tehlikeye atabileceğini belirtti.
"Ülkemizi tehlikeli bir belirsizliğe sürükler!"
Er açıklamasında, “Anayasa’nın ilk üç maddesi, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini ve devletimizin değişmez karakterini belirler. ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür’ ifadesi, Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünü garanti altına alır. Bu ifadenin değiştirilmesi yönünde yapılan her türlü girişim, milletimizin birliğine zarar verir ve ülkemizi tehlikeli bir belirsizliğe sürükler” dedi.
Ekran Görüntüsü 2024 10 13 112135

Numan Kurtulmuş

Milli değerler ve Cumhuriyet'in temel ilkeleri korunmalı
Ayrıca Er, İYİ Parti olarak milli değerlerin ve Cumhuriyet’in temel ilkelerinin korunması gerektiğine dikkat çekerek “Biz, bu tür tartışmaların ülkemizin huzuruna ve geleceğine zarar vereceğine inanıyoruz. Anayasa’nın ilk üç maddesi kırmızı çizgimizdir ve bu maddelerin korunması için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne kast eden her türlü girişimin karşısında duracağız” ifadelerini kullandı.

Er, bu girişimlerin sadece siyasi çıkar amaçlı olduğunu belirterek, ülkenin birliğini ve bütünlüğünü tartışmaya açan bu tür açıklamalara asla prim verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Mihriban Koçaker