Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı, 3 bin nüfuslu Yolkonak Beldesi’nde yaşayan yaklaşık 400 kadın, günlük 300 TL yevmiye ile ceviz kırma işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. 2010 yılında kurulan ve yerel ekonomiye önemli bir katkı sunan fabrika, ceviz kırma işiyle meşgul olan kadınlara iş imkanı sunuyor. Ancak, sosyal medyada bu yevmiye miktarının düşük olduğuna dair eleştiriler de artarak devam ediyor.

Yerel Ekonomiye Katkı

Yolkonak Beldesi'nde bulunan fabrika, ürettiği kabak çekirdeği ve ceviz gibi kuruyemişleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Fabrikada ceviz kırma işinde çalışan 400 kadın, hem ev ekonomilerine katkıda bulunuyor hem de boş zamanlarını değerlendiriyor. Fabrika sorumlusu Sebahattin Güneş, “İşletmemiz kabak çekirdeği kavurma ve ceviz kırma üretimi yapıyor. Ceviz kırmayı beldemizdeki kadınlara yaptırıyoruz. Yaklaşık 400 kadına ekonomik destek veriyoruz” dedi.

İçişleri Bakanlığı Uyardı: B Sınıfı Ehliyetlerde Yeni Dönem Başlıyor! İçişleri Bakanlığı Uyardı: B Sınıfı Ehliyetlerde Yeni Dönem Başlıyor!

Kadınların Görüşleri

Eskiden ev hanımı olan bu kadınlar, artık ev ekonomilerine günlük 300 Türk Lirası yevmiye ile katkıda bulunduklarını belirtiyor. Çalışmanın, sadece ekonomik değil, sosyal açıdan da onlara fayda sağladığını dile getiriyorlar.

Sosyal Medyada Tepkiler 

Ancak, sosyal medya kullanıcıları bu durum karşısında farklı tepkiler veriyor. Birçok kişi, 300 TL'lik yevmiyeyi yetersiz bulduğunu ifade ediyor. İşte bazı sosyal medya yorumları:

  • “Çok az, Allah yardım etsin."
  • “Sadaka verir gibi, 300 TL yevmiye nedir?”
  • “Ceviz içinin kilosu kuru yemişçide ne kadar? Hiç Allah korkusu yok.”
  • “Sigorta hani asgari ücret nerde bu devlet?”
  • "Cok az ucret yazik. 500gr Kuzu eti alinabilir bu paraya."
  • " Yazik ulkemizin gelmis oldugu durumu nasilda ozetliyor ! Üc krs sukur etiriyorlar insanlari kendileri saltanatlarin dibine dibine vuruyorlar !! Haram zehir zikkim olsun haklarimiz insallah"
  • "  Tohatli olarak 300 nedir kardeşim 1000 den aşağı olmaması lazım"

Bu tepkiler, halkın ekonomik şartlardan duyduğu rahatsızlığı ve bu tür işlerde çalışanların daha iyi koşullarda çalışması gerektiği yönündeki taleplerini yansıtıyor.

 

 

Muhabir: Burhan Arar