1932'de Zile'de doğan hikâyeci ve romancı Mustafa Necati Sepetçioğlu, vefatının 18. yılında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Tokat Temsilciliği iş birliğiyle düzenlenen "Vefa Söyleşileri" kapsamında Taşhan'da anıldı. Program, edebiyatseverleri ve Sepetçioğlu’nun hayranlarını bir araya getirdi.

Sepetçioğlu’nun Eserleri ve Türk Edebiyatındaki Yeri
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şube Başkanı Ali Bal, Tokatlı sanatçılar, yazarlar ve şairler başta olmak üzere Türk edebiyatına mal olmuş birçok ismi andıklarını belirtti. Sepetçioğlu’nun Türk edebiyatına kazandırdığı eserler ve edebi kişiliği, anma programının merkezinde yer aldı.

Ali Bal ve Mustafa Uçurum'dan Etkileyici Konuşmalar
8 Temmuz 2024 Pazartesi günü tarihi Taşhan'da gerçekleşen söyleşide, Ali Bal ve Mustafa Uçurum, Sepetçioğlu’nun yaşam öyküsünden yola çıkarak onun edebi dünyasını ve Türk milletine olan bağlılığını anlattılar. Konuşmalarında Sepetçioğlu’nun Türkçülük ve İslam’a verdiği önemi, tarihi olayları destansı bir gerçekçilikle ele almasını ve evrensel mesajlarını vurguladılar.

Sivas-İzmir Uçak Seferleri Başlıyor: Tokatlılar Sivas'tan İzmir'e Uçacak Sivas-İzmir Uçak Seferleri Başlıyor: Tokatlılar Sivas'tan İzmir'e Uçacak

Sepetçioğlu’nun Eserlerinde Dede Korkut’un Ruhu
Sepetçioğlu’nun eserlerinde Dede Korkut’un ruhunu yaşatan bir anlatım gücü olduğunu belirten Mustafa Uçurum, "O, geçmişin derinliklerinden süzülen hikâyeleri bugünün okuyucusuna ustalıkla sunarken, Türk kültürünün zenginliğini ve tarihimizin ihtişamını edebi bir şölenle buluşturur," dedi. Sepetçioğlu’nun romanlarındaki destansı atmosfer ve gerçekçilik, onun eserlerine gösterdiği özenin ve emeğin bir yansıması olarak değerlendirildi.

Katılımcıların Duygusal Anları
Samimi bir ortamda gerçekleşen söyleşide katılımcılar, Sepetçioğlu’nun edebi mirasını daha yakından tanıma fırsatı buldular. Ali Bal, Sepetçioğlu’nun tarihi roman alanında kendi tarzını oluşturduğunu, tarihi gerçekleri de ihmal etmeden romanlar yazdığını aktardı. Bal, "Sepetçioğlu'nun romanları destansı bir üslup ve coşkuyla yazılmıştır. Türklerin Anadolu’yu yurt tutuşlarını, Bizans ile savaşlarını, kahramanlarının dilinden başarılı ve etkili bir şekilde anlatmıştır," dedi.

Programın Sonunda Şiir Dinletisi
Vefa söyleşilerinin yapılmasından duyulan memnuniyetin gözlendiği programda katılımcılar, Sepetçioğlu’na dair duygularını paylaştılar. Program sonunda şair Yunus Yılmaz, şiirlerini okuyarak anma programına ayrı bir anlam kattı.

Muhabir: Burhan Arar