Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, il genelinde imalatı, satışı ve kullanımı yasak olan zirai ilaç ürünlerini satan bayileri sıkı takip altına aldı. İnsan sağlığını ve ekosistemi tehdit eden ve Bakanlık tarafından satışı yasaklanan ürünleri bulunduran, üreticiye satışını yapan kişiler hakkında yasal işlem gerçekleştiriliyor.

Hafta sonunda, Milas İlçesi Kafaca Mahallesi’nde yapılan denetimlerde izinsiz satış yapan ve son kullanma tarihi geçmiş, ‘Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması, Depolanması’ hakkındaki yönetmelik ile Zirai Mücadele Alet ve Makineleri hakkındaki yönetmelik çerçevesinde, Muğla il genelinde zirai ilaç satışı yapan bayilerde denetimler devam ediyor.

Yolcu otobüsü cayır cayır yandı Yolcu otobüsü cayır cayır yandı

Milas’ta faaliyet gösteren bitki koruma ürünleri perakende bayilerinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından denetim ve kontrol işlemi gerçekleştirildi. Hafta sonunda yapılan denetimlerde, Kafaca Mahallesi’nde Bakanlık tarafından yasaklanan zirai ilaçların satışını seyyar olarak gerçekleştiren bir şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı. Yapılan denetimlerde, ekseriyetinin son kullanma tarihi geçmiş olduğu tespit edilen ürünlere el konuldu.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, il genelinde zirai ilaç satışı gerçekleştiren bayilerde yılda dört kez rutin denetimler yaptıklarını ve insan sağlığını tehdit eden bitki koruma ürünlerinin kullanımı konusunda taviz vermediklerini belirtti. İl Müdürü Saylak, “Arkadaşlarımız bu denetimlerde, bayilerimizin fiziki şartlarının mevzuata uygunluğunu, satışı yapılan bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele makinelerinin ruhsat kontrollerini, yasaklı olan aktif ürünlerin işyerinde bulunup bulunmadığını, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin kontrolünü ve güvenlik tedbirlerini denetleyerek, üreticilerimizi ve en nihayetinde tarladan sofralarımıza gelen ürünlerin güvenliğini temin etmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, insan sağlığı açısından riskli veya çevre ve hayvan sağlığını tehdit eden aktif maddeleri içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımını ve satışını yasakladığını hatırlatan İl Müdürü Barış Saylak, Muğla çiftçilerini yetkilendirilmiş bayiler dışında herhangi bir yerden zirai ilaç satın almamaları konusunda uyardı. Saylak, üreticilere, “Gerek vatandaşlarımızın sağlığının gözetilmesi, gerekse ekosistemin ve doğanın korunması için lütfen bu konuda hassasiyet gösteriniz, yasa dışı çalışan bayi ve şahıslara itibar etmeyiniz” çağrısında bulundu.

Muğla’da 172 bayi ve bir toptancı yılda dört kez denetleniyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, 2024 yılı Haziran ayı sonu itibariyle il genelinde faaliyet gösteren toplam 172 adet Bitki Koruma Ürünleri bayiinde ve toptan satış yapan bir işletmede denetimler yapıldı. Yılda dört kez yapılan kontroller çerçevesinde, mevzuata aykırı satış yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari para cezaları uygulandı. Denetimlerde tespit edilen tarihi geçmiş ürünler yedi emine alınarak, firmalara iade işlemi gerçekleştirmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Kaynak: iha