Tokat mutfağının enfes lezzetlerinden biri olan bakla dolması, geleneksel bir dolma çeşididir. İşte adım adım Tokat usulü bakla dolması tarifi.

Bakla Dolması (Tokat Usulü) Tarifi İçin Malzemeler:

Dolma İçin:

Yarım kilo salamura yaprak
2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı salça (1 çay bardağı kadar suda ezilmiş olacak)
1 su bardağı kuru bakla
Tuz, karabiber, reyhan
1 adet soğan (ince doğranmış)
Kemikli et
Sıcak su

Sosu İçin:

1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ

Bakla Dolması (Tokat Usulü) Nasıl Yapılır?

Kuru Baklanın Hazırlanması:

Kuru baklayı 1 gün önceden ıslatın. Ertesi gün kabuklarını soyun ve ince doğrayın (bir baklayı 2 veya 3 parçaya bölmek yeterlidir).

Kemikli Etin Hazırlanması:

Kemikli eti tencerenin dibine dizin.

İç Malzemenin Hazırlanması:

İnce bulgur, salça, doğranmış bakla, tuz, karabiber, reyhan ve ince doğranmış soğanı çiğ olarak harmanlayın.

Dolmaların Sarılması:

Hazırlanan iç malzemeyi yapraklara sarın ve kemiklerin üzerine dizin.

Pişirme:

Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak pişmeye bırakın.

Sosun Hazırlanması:

Dolmalar pişmeye yakın, küçük bir tavada sıvı yağda ince doğranmış soğanı hafif pembeleştirin. Ardından salça ekleyip 1-2 dakika daha çevirin.

Sosun Eklenmesi:

Hazırlanan sosu dolmaların üzerine yayarak pişirmeye devam edin.

Servis:

Pişen dolmaları büyük bir servis kabına veya tepsiye kemikler üzerinde kalacak şekilde ters çevirin. Yemeğiniz servise hazırdır.

Püf Noktaları:

Kuru baklaları bir gün önceden ıslatarak hem kabuklarını kolayca soyabilir hem de pişme süresini kısaltabilirsiniz.
Dolmaların iç harcını hazırlarken tüm malzemeleri çiğ olarak harmanlayarak lezzetlerin birbirine karışmasını sağlayabilirsiniz.
Sosu dolmaların üzerine dökerek pişirmeye devam etmek, dolmaların daha lezzetli olmasını sağlar.
Dolmaların piştiğini anlamak için yaprakların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz.

Tokat'ın eşsiz lezzeti bakla dolması ile sofralarınıza geleneksel bir tat katın. Bu enfes tarifi mutlaka deneyin ve sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun!

Muhabir: Mihriban Koçaker