Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Acısu, köyü benzersiz bir kırsal çekiciliğe ve derin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip. Topluluk, geleneksel değerlere derinden bağlılık ve toplum dayanışması, düğünler, bayramlar ve hasat zamanı gibi toplu etkinlikler, bu dayanışmanın en güzel örneklerini sergiliyor

Tarihi Miras dikkat çekiyor

Köyün tarihi, yerel mimariyi barındıran evler ve kalıntı sit alanlarıyla yaşatılıyor. Geleneksel Türk evleri, tarih boyunca bu topraklarda yaşayan insanların yaşam tarzını ve kültürünü yansıtır. Ayrıca, köy sakinleri arasında, yerel tarih ve efsaneleri anlatan hikaye anlatıcıları da bulunuyor. Acısu köyü, bu özellikleriyle Türkiye'nin birçok kırsal köyü gibi, zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahiptir.

Mezar taşları dikkat çekiyor
İslamdan once Turkler şaman inancina sahipti o zamandan bu zamana bazi seyler hala devam ediyor. Zilenin Acısu köyünde ki mezarlarda bu gleneğin devamıdır. Türklerin özellikle de sıraçların eski kadim inançlarının yanında geleneklerinide yaşattiklarının örneğidir. Acısu köyününde ayrı bir yeri vardır. Orta Asya Türklerinden kalma bazı Şamanist gelenekler hâlâ sürdürülmektedir.


Mezar taşları aynı zamanda bağlı bulunduğu kültür ve medeniyet için de bir göstergedir. Mezar taşlarının şekline ve bilinebiliyorsa yaşlarına bakılarak, hangi medeniyet devrinden kalmış olduğu anlaşılabilmektedir.

Gerçekleştirilen bir araştırmada, Türklerin ölüm korkusu duyup, duymadıkları araştırılmıştır. Araştırmada mezar taşı yazılarındaki kitabeler incelenmiş ve araştırmanın sonuçlarına göre, Türklerin ölüm korkusunu fazlaca hissetmedikleri ve Türk insanının ölümü kolay kabul ettiği sonucuna varılmıştır.

Editör: Haber Merkezi