Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili! Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili!

Meme kanseri, kadınlarda gelişen kanser türleri arasında en yaygın olanıdır. Aynı zamanda bu kanser türü, kadınlarda kanserden en sık ölüm nedenlerinden biridir. Kadınlarda gözlemlenen kanser türlerinin yaklaşık olarak %24’ü meme kanseridir. Kansere bağlı ölümlerin ise yaklaşık olarak %15 meme kanseri nedeniyle yaşanır. Bu kanser türü, adından da anlaşılacağı üzere göğüs bölgesinde gelişir.

Göğüslerde oluşan tümörlü hücrelerin kontrol edilemeden büyümesi ve bölünmesi sonucunda gelişir. Göğüs üzerinde bir kitle oluşumu şeklinde belirti verir. Meme kanseri belirtileri arasında en belirgin şekilde ortaya çıkan komplikasyon da bu kitlenin tespit edilmesidir. Diğer kanseri türlerinde olduğu gibi kanserli hücreler meme kanserinde de geliştiği bölgenin tamamını kaplayabilir. Bu durumun sonucunda bazı hallerde metastaz dahi oluşabilir. Metastaz gibi ciddi sonuçların gelişmemesi adına Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan meme kanseri tedavisi mutlaka erken evrelerde başlamalıdır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın olarak gözlemlenen kanser türlerindendir. Göğüste bulunan hücrelerin mutasyona uğrayarak değişmesi sonucunda gelişir. Kontrolden çıkan tümörlü hücreler, zamanla göğsün tamamına ya da bir bölümüne yayılabilir. Genellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda gelişen meme kanserinin daha genç bireylerde de ortaya çıkması olasıdır.

Her ne kadar ölümlülük oranı yüksek olsa da meme kanserinde erken teşhis, tedavi süreci açısından oldukça kritiktir. Özellikle erken teşhis, bu kanser türüyle mücadele konusunda önemli bir avantaj sunar. Erken teşhise bağlı olarak tedavi sürecinin hızla başlaması ile başarı oranının oldukça yüksek seviyelere çıktığını söylemek mümkündür.

Meme Kanseri Neden Olur?

Meme kanseri, diğer kanser türleri gibi tümörlü hücrelerin kontrol edilemez şekilde büyümesi ve gelişmesi ile ortaya çıkar. Bu kanser türünün bilinen en belirgin nedenleri arasında ailede meme kanseri öyküsü bulunur. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kişilerde bu kanser türünün gözlemlenme olasılığı daha yüksektir.

Bunun dışında meme kanserini tetiklediği düşünülen bazı risk faktörleri de mevcuttur. Bunlar;

  • İlerleyen yaş
  • Genetik etkenler
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların tüketimi
  • Kimyasal ya da radyasyona maruz kalmak

Şeklindedir. Ayrıca son dönemde yapılan çalışmalara göre obezitenin de meme kanseri riskini artırdığı ortaya koyulmuştur.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri belirtileri, genellikle fiziksel semptomlar şeklinde ortaya çıkar. Özellikle meme üzerinde elle hissedilen şişlikler, bu kapsamda en yaygın belirtidir. Genel olarak meme kanseri belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Koltuk altı bölgesinde ya da meme üzerinde gelişen şişlikler
  • Meme ucundan kanlı ya da berrak şekilde akıntı gelmesi
  • Meme ucunun içe doğru dönmesi
  • Meme de ya da meme ucunda hissedilen düzenli ağrılar
  • Her iki memede ya da bir memede boyut değişiklikleri
  • Meme ucunda kızarıklık veya kaşıntı

Bunların yanı sıra meme kanseri belirtileri arasında göğüs bölgesinde gelişen bazı semptomlar da vardır. Göğüs damarlarının büyüyerek belirginleşmesi bunlardan biridir. Ayrıca göğüs bölgesinde çukurlaşma da sıklıkla gözlemlenen belirtilerdendir.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisi, hastalığın türüne ve ilerleyişine göre farklılık gösterir. Diğer kanser türleri gibi meme kanserinde de olabildiğince kişiselleştirilmiş bir tedavi programı uygulanır. Genellikle Evre 0 içerisinde olan hastalarda sadece cerrahi müdahale uygulanır. Evre I ve Evre II meme kanserinde ise cerrahi müdahalenin ardından kemoterapi uygulamasına uzman hekimlerce karar verilir. Evre III meme kanserinde ise çok büyük oranda önce kemoterapi, ardından ise cerrahi müdahale yapılır. Günümüzde meme kanseri ameliyatları, oldukça gelişmiş ve geniş yelpazeli seçeneklere sahiptir. Bu yüzden hastanın genel durumuna bağlı olarak kişiselleştirilmiş bir tedavi programının planlanması kolaydır.

Muhabir: Mihriban Koçaker