Aydın’da KYK yurdunda yaşanan ölümlü asansör kazasının ardından Ordu Fatsa’da KYK yurdunda bir asansörün halatlarının kopması KYK yurtlarında asansör güvenliği konusunu gündeme taşıdı. KYK yurtlarında ardı ardına yaşanan asansör kazaları ‘asansör güvenliği’ konusunu gündeme getirdi.
Tokat’ta KYK Yurtlarında asansörler ne kadar güvenli? Sorusunun yanıtını yetkililerden aldık.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinden konuyla ilgili alınan bilgiye göre Tokat ve ilçelerinde hizmet veren toplam 17 KYK yurdu bulunuyor. Bu yurtların asansörlerinin yüzde 95’i şuan aktif çalışır durumda. Yetkililer okullar açılmadan hemen önce tüm asansörlerin periyodik bakımlarının yapıldığını belirtirken bazı kyk yurtlarında yaşanan üzücü olayların ardından tedbir amaçlı bir denetim daha başlatıldığı öğrenildi.
Şuan Tokat genelinde KYK yurtlarında asansörler üzerinde kontroller devam ediyor. Öğrencilerin can güvenliği açısından hayati önem taşıyan bu kontroller öğrencilerin gönül rahatlığıyla asansörleri kullanabilmesi için titizlikle yürütülüyor.
ASANSÖR RENK ETİKETLERİ VE ANLAMLARI
Yüksek katlı binaların artması, asansörlere her gün binmeyi mecbur hale getirmektedir. Her gün defalarca bindiğiniz asansörler güvenli mi? Asansörlerin düzenli bakımları yapılıyor mu? Asansöre yapıştırılan kırmızı, sarı, yeşil ve mavi etiketler ne anlama geliyor?
Alanında uzman ve yetkili mühendisler tarafından, periyodik kontrolü yapılan her asansöre; kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renkli etiketler yapıştırılır. Asansör kabini içerisinde, asansörü kullanan kişiler tarafında rahatça görülebilecek yerlere yapıştırılan asansör renk etiketleri; asansörlerin can ve mal güvenliğine uygun olup olmadığını belirtmektedir. Sürekli kullandığınız asansörlerde bu renkli etiketlerden bulunmuyor ise, en kısa zamanda yöneticiniz ile görüşerek asansörlerin periyodik kontrol ve muayenesini yaptırmayı unutmayınız. Etiketler var fakat okunmuyor veya zarar görmüş ise, mutlaka gerekli kontrollerden sonra zarar gören etiketin yenisi ile değişmesi gerekmektedir.
ASANSÖRLER DE KIRMIZI ETİKET
Can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk tespit edilen ve kısa zamanda giderilmesi istenen asansörlere yapıştırılan etiket türüdür. 1 ay – 30 gün içinde uygunsuzluğu giderilmelidir. 30 gün sonra tekrar kontrol edilir. Eğer sorun giderilmez ise, asansörün kullanım dışına çekilmesi için binanın bağlı bulunduğu belediyeye bildirilir. Belediye yetkilileri asansörü mühürleyerek, kullanıma kapatma işlemi uygular. Takip ve kontrol süreci, uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
ASANSÖRLER DE SARI ETİKET
Asansör denetimleri sonucunda can ve mal güvenliği için sorun teşkil eden asansörlere yapıştırılan bir etiket türüdür. Sarı renkli etiket yapıştırılan asansör, ilgili bina yönetimine bildirilir ve 60 gün içinde belirtilen sorunların giderilmesi istenir. Kusurlarının giderilmemesi halinde tutanak tutulur.
ASANSÖRLER DE MAVİ ETİKET
Uzman kontrol tarafından yapılan test neticesinde, can ve mal güvenliği için hafif kusur oluşturacak asansörlere yapıştırılan etikettir. Belirtilen aksaklıkların on iki ay içinde giderilmesi gerekmektedir.
ASANSÖRLER DE YEŞİL ETİKET
Uzman mühendisler tarafından yapılan test ve denetimler neticesinde, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan ve uygun olan asansörlere yapıştırılan bir etiket türüdür.