Bayramlar, ailelerin bir araya geldiği, özenle kurulan sofralarda ikramların bol olduğu özel günlerdir. Ancak bu dönemde aşırı et ve tatlı tüketimi mide ve bağırsak sorunlarına, hatta kısa sürede kilo alımına yol açabilir. Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Şilan Alyamaç, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Su Tüketimi: Yetişkinlerin günlük su tüketimi 2,5 - 3 litre olmalıdır.
İkramlar: Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir.
Dengeli Beslenme: Yeterli ve dengeli bir beslenme için et tüketirken diğer besin gruplarına da yer verilmelidir.
Yağ Tüketimi: Bayram öncesi yağ tüketimi azaltılmalıdır.
Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Alkol Tüketimi: Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Öğün Atlama: Öğünler atlanmamalıdır.
Çay ve Kahve: Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Kırmızı Et: Kavurma ve kırmızı etin olduğu öğünler için öğle saatleri tercih edilmelidir.
Sağlıklı Pişirme: Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur, ayran ya da cacık tercih edilmelidir. Kavurma yaparken tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi yağında ve suyunda pişirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Kurban Etlerinin Doğru İşlemlerden Geçirilmesi Önemli
Kurban eti steril ortamda kesilmeli ve yıkanmamalıdır. Yıkanan etin nem oranı artacağından bakteri üreme hızı da artacaktır. En iyi yöntem, eti yıkamak yerine yüksek ateşte pişirmektir. Uzun süre saklanacak etler, hava almayacak şekilde paketlenmeli ve ideal boyutlarda muhafaza edilmelidir. İdeal boyut kuşbaşı formudur ve kilitli poşetlerde saklanmalıdır. Et, minimum 12 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra pişirilmelidir.
Bayram Sonrası İçin Midenizi Rahatlatacak İçecek Tarifi
Malzemeler:
3 avuç ıspanak
1 demet roka
2 limonun suyu
1 adet elma
3 adet maden suyu
1 litre kefir
Ispanak, roka ve elmayı katı meyve sıkacağı ile sıkarak limon suyu ve maden suyunu ekleyip karıştırın. 2-3 saat aralıklarla birer bardak içilebilir. Afiyet olsun!