Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Tokat’ın Almus ilçesi Kınık Belediye Başkanlığı görevini devralan Hacı Yusuf Geçene, önceki başkan Güven Arslan döneminde işe alınan 4 işçiyi işten çıkardı. Bu karar, halk arasında büyük tepkiyle karşılandı ve eylemlerle protesto edildi.
2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Tokat’ın Almus ilçesi Kınık Belediye Başkanı olan Güven Arslan, 2024 seçimlerinde yeniden aday gösterilmedi. Yerine, 2014 yılında aynı ilçede belediye başkanlığı yapmış olan Hacı Yusuf Geçene geçti. 927 oy alarak yeniden başkan seçilen Geçene, iddialara göre, önceki dönem başkan döneminde kadroya alınan 2 işçi ile 2 şirket personelini işten çıkarttı. İşten çıkarılan işçiler ve aileleri, destekçileriyle birlikte Cumhuriyet Meydanında eylem yaparak seslerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e duyurmaya çalıştı.
“Başkan Akrabasını Göreve Aldı”
Kınık Belediyesi Türkiye İşçi Partisi Meclis Üyesi İbrahim Özdemir, Belediye Başkanı Hacı Yusuf Geçene hakkında çarpıcı iddialarda bulundu. Özdemir, “Atılmalar olmadan önce başkandan ricada bulunduk. Bunların yapılmaması gerektiğini anlattık. Ancak seçim sonrası geldikten sonra, vatandaşın sorunlarını çözmek yerine polemik yaparak başarısızlıklarını gizlemeye çalıştı” dedi. Özdemir, Kınık Belediyesi'ne bağlı Yuvaköy ve Gevrek mahallelerinde su sıkıntıları olduğunu, bu sorunları çözmek yerine belediye başkanının kişisel hırs ve kininin peşine düştüğünü belirtti.
Özdemir ayrıca, işten çıkarmaların yerine, bir başkan akrabasının göreve alındığını ve bu kişinin belediyede resmi bir görevi olmamasına rağmen belediye ekipmanlarını kullanarak TikTok videoları çektiğini iddia etti. “Özellikle kadrolu işçilerimizden iki tanesi çok kalifiye eleman. Belediyede operatör belgeleri var. Kamyonları ve kepçeleri kullanıyorlar. Tüm halkımız da bilir, küçük belediyelerde çok amaçlı çalışan işçiler her zaman makbul işçilerdir. Şu an işten atılan iki kadrolu işçimiz böyle kalifiye elemanlar” diye ekledi.
İşten Çıkarmaların Sebebi Tasarrufmuş
Belediye başkanının işçilerin işten çıkartılma sebeplerini sorduklarında farklı cevaplar aldığını ifade eden Özdemir, “Belediye başkanına biz sorduğumuzda ne için bu ne için dediğimizde önce birinci cevabı tasarruf oluyor. Kendisi tasarruf diyor ama günlük 100 kilometre Kınık-Tokat arasını belediyenin arabasıyla gidip geliyor. İkametgâh, Kınık Gevrek Mahallesi’nde ama Tokat oturuyor. Her gün 100 kilometre yolu belediyenin yakıtını kullanarak, aracını kullanarak, gidiyor, geliyor. Onu oy harcama yaparken tasarruf yok. Ama şirkette asgari ücretli olan işçilerden üç beş kuruş fazla alıyor diye iki işçinin fazla ödeneği olan on beş bin lirayı tasarruf görüyor. Bir sorduğunuzda tasarruf diyor. Bir sorduğunuzda ben seçmenime söz verdim diyor. Bir sorduğumuzda işte bana oy verenler bana bunların işten çıkarılması şartıyla oy verdi diyor. Gerekçeler bunlar. Dışarıdan yevmiyeli şoför getiriyormuş. Şimdi sen elindeki kalifiye elemanı işlerine asacaksın. Dışarıdan şoför çağıracaksın. Belediye de ehliyeti olmayan insanlar evet doğrudur. Onlar da araç kullanıyorlar. Buna biz de şahit olduk, gördük” diye konuştu.
İşten Çıkarma Tepkileri Artıyor
İşten çıkarılan işçiler ve aileleri, Belediye Başkanı Hacı Yusuf Geçene’nin bu kararını protesto etmek için bir araya geldi. Protestocular, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak seslerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e duyurmak için sloganlar attılar. Eylemciler, haksız işten çıkarmaların bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ve işçilerin tekrar işlerine geri dönmelerini talep ettiler.