Erbaa’da 11 Ağustos 2024 tarihinde Tepekışla Köyü Karadağ mevkiinde başlayan ve 450 dönüm alanı etkileyen büyük bir orman yangını, orman işçilerinin özverili çalışmaları ve yerel yetkililerin hızlı müdahalesi sayesinde kısa sürede kontrol altına alındı.

Erbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, yangının söndürülmesinde görev alan orman işçileri ile bir araya gelerek onlara teşekkür etti. Kaymakam Demirayak, yangının söndürülmesindeki hızlı ve etkili müdahalelerin, Erbaa halkını büyük bir felaketten kurtardığını belirtti.

Erbaa Yangın Kaymakam

Yangının Başlangıcı ve İlk Müdahale

11 Ağustos 2024 günü saat 16:36’da Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Tepekışla Köyü Karadağ mevkiinde orman yangını başladı. Yangının başladığına dair ihbar, 16:36’da 112 komuta merkezine iletildi. İhbarın hemen ardından, Erbaa Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 2 nöbetçi arasöz, Ali Erer ve Cemil Şahin’in sevk ve idaresinde yangın söndürme çalışmalarına başladı.

Erbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, İlçe Jandarma Komutanı Muammer Toplu ve çevredeki köylerin muhtarları ile birlikte yangın mahalline saat 16:51’de intikal etti. Kaymakam Demirayak, yangın alanına ulaştıktan hemen sonra Valilik ve Orman Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçerek, havadan söndürme araçları talep etti. Ancak, yangının hava kararmasına yakın saatlerde başlaması ve hava araçlarının Ankara’dan intikal edecek olması nedeniyle, yangına karadan müdahale edilmesi tavsiye edildi.

Erbaa Yangın Kaymakam2

Yangınla Mücadelede Ekiplerin Seferberliği

Yangının batı kolu olan Dereçiftlik Bölgesi’ne Kaymakam Demirayak ve İlçe Jandarma Komutanı Muammer Toplu, mahalle muhtarları ve arasözler ile birlikte intikal etti. Yangının güney kolu olan Çakır Bölgesi ve doğu kolu olan Ağacaalan Bölgesi’ne ise Orman İşletme Müdürü ekipleriyle birlikte müdahale etti. Saat 16:53 itibariyle, Valilik, Tokat İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan koordinasyon sonucunda, yangın bölgesine 8 iş makinesi, 21 arasöz ve 200 işçi sevk edildi.

112 ihbarının ardından İlçe Jandarma ekipleri de hızla yangın bölgesine ulaşarak güvenlik tedbirlerini aldı. Yangınla mücadelede yer alan orman işçileri, mahalle ve köy muhtarları, iş makinesi operatörleri ve jandarma personeli, yangını kontrol altına almak için büyük bir özveriyle çalıştı.

Erbaa Yangın Kaymakam3

Yangının Kontrol Altına Alınması ve Söndürülmesi

Saat 21:30’da yangın, karadan yapılan müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı ve saat 22:45’de tamamen söndürüldü. Kaymakam Demirayak, yangının kontrol altına alınmasının ardından sahadaki orman işçileri ile bir araya gelerek, yangının söndürülmesinde hayatlarını riske atarak cansiperane bir şekilde çalışan 200 orman işçisini, mahalle ve köy muhtarlarını, iş makinesi operatörlerini, İlçe Jandarma personelini ve belediye itfaiye personelini yürekten kutladı.

Erbaa Yangın Kaymakam4

Kaymakam Demirayak sahadaki orman işçileri ile sohbetinde;

“Sizlerin sayesinde 4,5 saat gibi kısa sürede karadan müdahale ile saat 21:30 sıralarında yangın kontrol altına alınmış ve saat 22:45’de tamamen söndürülmüştür. Yangının söndürülmesinde hayatlarını riske atarak cansiparene bir şekilde fedakarlıkla görev yapan 200 Orman işçimizi, mahalle ve köy muhtarlarımızı, iş makinesi operatörlerimizi, İlçe Jandarma Personelimizi, Belediye İtfaiye personelimizi yürekten kutluyorum.

Konuya ilişkin olarak yangının öğlen veya gündüz başladığı, yangına geç müdahale edildiği, devlet yetkililerinin ve makamların görevini yapmadığı gibi mesnetsiz iddiaları sosyal medya hesaplarından paylaşan ve yorum yapan şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır.

Söz konusu şüpheli şahıslar hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik, devlet görevlilerini ve makamları aşağılama, iftira ve hakaret suçları ile suç duyurusunda bulunulmuş olup süreç Kaymakamlığımızca yakından takip edilmektedir”  dedi.

Erbaa Yangın Kaymakam5

Sosyal Medyada Yayınlanan Asılsız İddialar ve Yasal Süreç

Yangının ardından sosyal medya üzerinden yangına geç müdahale edildiği, devlet yetkililerinin görevlerini yapmadığı gibi mesnetsiz iddiaların paylaşılması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldı. Kaymakam Demirayak, bu tür asılsız iddiaların orman işçilerinin fedakarlıklarına büyük bir saygısızlık olduğunu belirterek, yangına ilk müdahalede bulunan işçiler ve tüm orman işletme personeline teşekkür etti.

İki gencin evdeki kavgası kanlı bitti: 16 yaşındaki genç tabancayla vurulmuş halde ölü bulundu İki gencin evdeki kavgası kanlı bitti: 16 yaşındaki genç tabancayla vurulmuş halde ölü bulundu

Erbaa Yangın Kaymakam7

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, yangına müdahale eden ekiplerin büyük bir özveriyle çalıştığı ve yangının hızlı bir şekilde kontrol altına alındığı vurgulandı. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, devlet görevlilerini ve makamlarını aşağılayan, iftira ve hakaret içerikli paylaşımlar yapan şahıslar hakkında yasal işlemlerin sürdüğü ve sürecin Kaymakamlık tarafından yakından takip edildiği belirtildi.

Yangınla mücadelede görev alan ekiplerin özverili çalışmaları sayesinde büyük bir felaketin önüne geçildi. Kaymakam Demirayak, yangının soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yangın alanından ayrıldı.

Erbaa Yangın Kaymakam8

Muhabir: Murat Onur