Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan siron, genellikle “yufka mantısı” olarak da bilinir. Pratik yapımı ve lezzetiyle sofralarınızı şenlendirecek bu tarif, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla tüketilir. Siron, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kıymalı sos eklenerek servis edilen nefis bir yemektir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz kıymalı siron tarifi!

Kıymalı Siron Tarifi İçin Malzemeler:

Yarım paket hazır siron (ya da yufka)
Yeterince sıcak su (ıslatmak için)

Sosu İçin:

1 kase yoğurt
3 diş sarımsak rendesi

Türkiye’nin En İyi Pidecisi Seçiliyor: Tokat’ın Gururu Listede! Türkiye’nin En İyi Pidecisi Seçiliyor: Tokat’ın Gururu Listede!

Üzeri İçin:

300 gram yağsız kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
Karabiber, pul biber, tuz

Kıymalı Siron Tarifi Nasıl Yapılır?

Yufkaların Hazırlanması: Sironları ya da yufkaları bir tepsiye yerleştirin. Üzerlerini ıslatacak kadar sıcak suyu gezdirip üstünü kapatarak yufkaların yumuşamasını sağlayın. Dinlenmeye bırakın.

Kıymalı Sosun Hazırlanması: Bir tavada tereyağını eritin. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kıyma pişince salçayı ekleyip karıştırın. Ardından karabiber, pul biber ve tuzu ekleyerek baharatlandırın. Sos hazır olduğunda ocağın altını kapatın.

Sarımsaklı Yoğurdun Hazırlanması: Bir kasede yoğurdu çırpın ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. İyice karıştırın.

Sironun Servis Edilmesi: Dinlenmiş yufkaların üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu gezdirin. En üste kıymalı sosu ekleyin. Kıymalı sironunuz servise hazır!

Afiyet Olsun!

Püf Noktalar:

Yoğurdu yufkalara dökmeden önce yufkaların iyice yumuşadığından emin olun.
Baharatları damak zevkinize göre artırabilirsiniz.

Muhabir: Mihriban Koçaker