Almanya'dan Türkiye'ye giriş yapmak üzere Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen 2 tır dolusu gebe düvelere gümrükte veterinerler tarafından sağlık taraması yapıldı.
Yapılan testlerde iddiaya göre düvelerde mavi dil hastalığına rastlandı. Yetkililerin hayvanların geri alınması için düve sahiplerine enfeksiyon hasatlığı durumu bildirildi. Harekete geçen hayvan sahipleri yaklaşık 28 gün boyunca sınır kapısında bekletilen düveler için Bulgaristan makamlarından da izin alamadı. Hayvanların karantina süresinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 69 gebe düve imha edildi.
Mavi Dil Hastalığı nedir?
Mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır ve deve gibi evcil veya yabani türde geviş getiren hayvanlara culicoides cinsi sivrisinek sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır. Mavi dil hastalığı insanları etkilemez. 24 farklı alt tipi bulunan mavi dil virüsünün belirtileri bulaşan virüsün türüne ve hayvanın cinsine göre farklılık göstermektedir. Tedavisi bulunmayan mavi dil hastalığından aşılama ile korunmak mümkün olmaktadır. Koyunların yanı sıra sığırlarda görülen belirtiler nadirdir ancak koyunlarda görülen semptomlarla benzerlik gösterebilir. Enfekte koyunlarda, mavi dil kan damarlarına zarar verir ve bu da kanamaya (iç kanama), kanda oksijen eksikliğine ve etkilenen dokuların nekrozuna (ölümüne) neden olur. Enfeksiyonlar genç kuzularda ise daha belirgindir ve ölüm oranı yüksek olabilir.
Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Mavil dil hastalığının hayvanlar üzerinde ortaya çıkan belirtileri yüksek ateş, dilde mavi renk, salya akması, yürümede aksama, baş-boyun şişmesi ve özellikle hayvanın yününün azalmasıdır.
Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?
Mavi dil hastalığı, hasta hayvanlara temas edilip, bu hayvanların sütünün tüketilip yünüyle temas edilse bile insanlara bulaşmaz.