Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Tokat merkeze bağlı Gözova köyü “Köy Yaşam Merkezin' de kadın çiftçilere teknik ekip tarafından eğitim verildi. Kadın çiftçilere halk arasında koyun, peynir hastalığı olarak da bilinen Bruselloz hastalığı ve korunma yolları anlatıldı.
2023 yılında 60 köyde bin 118 Kadın çiftçiye uygulamalı “sağım hijyeni, hayvan hastalıkları, hayvan refahı, sağlıklı beyaz peynir yapımı ve peynirle bulaşan Bruce'la hastalığı, İyotlu tuz kullanımının önemi, Kooperatifçilik, Gıda israfı, Tarım cebimde uygulaması, tarım sigortasının önemi ve TARSİM, Tarımsal sulamalarda ve binalarda su verimliği, pestisit kalıntısının olmaması için hasat öncesi yasaklı ilaç kullanımının önlenmesi gibi konularda eğitim verildi. Eğitimler sonrasında katılan kadın çiftçilerimize buzağı göbek kordonu temizliği için Batikon dağıtımı yapıldı.
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, Çiftçi Eğitim ve Yayım faaliyetleri ile ilgili olarak Kadın Eğitimi konusu çok önemsediklerini söyledi.
HALK ARASINDA PEYNİR HASTALIĞI OLARAK BİLİNİYOR
Bruselloz, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan ve bu hayvanların ürünlerinden (süt, peynir vb.) insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. Halk arasında koyun hastalığı, peynir hastalığı gibi isimlerle de biliniyor. Hastalık insanlara en sık süt, peynir, krema gibi enfekte hayvan ürünlerinin pastörize edilmeden tüketilmesi ile bulaşıyor. Enfekte hayvan dokularına, bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozanın doğrudan teması yoluyla da bulaşabiliyor.
SIK GÖRÜLEN SEMPTOMLAR
Bruselloz hastalığında ateş en sık görülen semptom olup gece terlemesi, huzursuzluk, kas ve eklem ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, baş ağrısı, ateşe eşlik eden bulgulardır. Kronik hale geçtiğinde kemik, beyin- omurilik ve karaciğer etkilenebilir. Uygun tedavi edildiği takdirde ölümcül değildir. Tedavide uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Kombine antibiyotik tedavileri önerilebilir.
HASTALIKTAN NASIL KORUNURUZ?
Hastalıktan korunmak için; Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünler tüketilmemesi, Pastörize edilmiş veya iyice kaynatılmış sütten yapılan peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi ürünler tercih edilmemesi, Salamura peynirlerin en az 3 ay bekledikten sonra tüketilmesi, Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar hemen bir veteriner hekime muayene ettirilmesi, atık yavrulara, yavru zarlarına çıplak elle dokunulmaması, hayvanların atıkları ve bu atıkların temas ettiği yemlerin etrafa bulaştırılmadan, sızdırmaz poşetler içinde gömülmesi, ahırda hasta hayvan varsa ve bu hayvanlarla temas halinde olanlarda ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler görülürse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve hayvanların mutlaka Bruselloza karşı aşılatılması gerekiyor.