Türkiye'nin dört bir yanında mikro işletmelerin hijyen standartlarını yükseltmeyi hedefleyen "İşimiz Temiz Projesi", Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ve OPET'in öncülüğünde geniş bir kapsamla yayılıyor. 2021 yılında Muğla, İzmir ve Antalya'da başlayan ve kısa sürede 20 ilde etkisini gösteren proje, şimdi tüm Türkiye'deki 81 ile ulaşmayı hedefliyor.

"İşimiz Temiz Projesi", konaklama, yiyecek-içecek ve ulaşım gibi kritik sektörlerdeki mikro işletmeler ve çalışanlarına yönelik hijyen eğitimleri sunuyor. Bu eğitimlerle, işletmelerin ve çalışanların sağlık ve hijyen konularında bilinçlenmeleri, böylece hizmet kalitelerinin artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 150 bin kişiye hijyen eğitimi verilmiş olup, bu sayının artırılması hedefleniyor.

20 Şubat Salı günü Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye Geneli Yaygınlaştırma ve Proje Bilgilendirme Toplantısı, projenin yeni dönemine ışık tuttu. Bu toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca, 81 ilden gelen İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Temsilcileri ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanları da toplantıya katılarak projenin genişletilmesi ve daha fazla kişiye ulaşması konusunda görüş alışverişinde bulundu.

"İşimiz Temiz Projesi", sadece hijyen eğitimi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumun genel sağlık bilincini artırarak, pandemi gibi küresel sağlık sorunlarına karşı daha hazırlıklı bir toplum oluşturmayı hedefliyor. Projenin genişletilmesi ile Türkiye'nin her köşesindeki mikro işletmelerin daha temiz, sağlıklı ve güvenli hizmet sunmaları amaçlanıyor.

Projeye dair detaylar ve gelecek planları hakkında bilgi verilen toplantı, "İşimiz Temiz Projesi"nin öneminin altını bir kez daha çizdi. Türkiye genelinde sağlık ve hijyen standartlarının yükseltilmesi adına atılan bu adımlar, hem işletmelerin hem de tüketicilerin yararına olacak şekilde tasarlandı. "İşimiz Temiz Projesi" ile ilgili gelişmeler, projenin sağlıklı bir toplum için attığı adımlarla her geçen gün daha da fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.

“HİJYEN KONUSUNDA MARKA HALİNE GELEN OPET’E TEŞEKKÜRLER”

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu, “İşimiz Temiz Projesi ile hizmet sektöründeki yeme içme, konaklama ve ulaşım alanında faaliyet gösteren mikro işletmelerin, gelişmiş hijyen anlayışı ile öne çıkmalarına, tüketicilerin ve özellikle turistlerin buraları tercih etmesine destek veriliyor. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’mız, eğitimlerin tasarlanması ve kadın girişimcilerimize bu eğitimlerin verilmesinde çok başarılı işler çıkardı. Bir diğer proje ortağımız olan akaryakıt sektörün önde gelen şirketlerinden OPET de, gerek yerelde gerek ulusalda projenin ölçeklenmesi ve sahada uygulanması için büyük katkı sağladı.

Bu vesileyle İşimiz Temiz Projesi ortakları olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuza, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne ve hijyen konusunda marka haline ülkemizin öncü firmalarından OPET’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

OPET, HİJYEN KONUSUNDAKİ 24 YILLIK BİRİKİM VE TECRÜBESİNİ KATIYOR

Hizmet sektöründeki mikro işletmelere yönelik hijyen eğitimprogramlarını kapsayan İşimiz Temiz Projesi’nde yeni bir dönemin başladığını ifade eden OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, “Temiz Tuvalet Kampanyası ile temizlik ve hijyen konusunda OPET’in 24 yıllık tecrübe ve birikimi ile kurguladığımız İşimiz Temiz Projesi’nin ülke genelinde uygulanacak olması bize büyük bir mutluluk veriyor” diyerek şunları söyledi:

“2000 yılında ülke genelinde hijyen konusunda bilinçlenmenin sağlanması için Temiz Tuvalet Kampanyası’nı başlattık. Bu proje ile tüm Türkiye’de hijyen ve temizlik standardının oluşması için istasyonlarımızda, okullarda eğitimler verdik. Proje sürekli dallanıp budaklandı. 2021 yılında imkanları daha sınırlı olan mikro işletmeler için ‘İşimiz Temiz’ Projesi ile güç ve gönül birliği yaptık. Değerli paydaşlarımızla birlikte titizlikle çalışıyor ve bunun sonucu olarak işletmelerin de ilgisi ve projeyi sahiplenmesiyle başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Üç ilde başladığımız sonrasında 20 ile yaydığımız projemizi şimdi de 81 ilde uygulayarak mikro işletmelerde hijyen, temizlik bilinci oluşturmak ve bu sayede müşteri memnuniyetine katkıda bulunmak temel amacımız. Bu proje ile mikro işletme sahiplerine kazandıracağımız farkındalık ile hijyen bilincinin daha geniş bir biçimde özümsenmesine ve müşteri memnuniyetine büyük katkı sağladığımıza inanıyorum. Amacımız uzun vadede daha başarılı sonuçlara ulaşmak ve bu sonuçların kalıcı olmasını sağlamak.”

“ÜÇ ANA PAYDAŞ DA TÜM OLANAKLARINI SEFERBER ETMİŞ DURUMDA”

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete de, “İşimiz Temiz Projesi, toplum sağlığının korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, temizlik ve hijyenkonusunda yeterli eğitimi almış sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konularının, kamu kurum ve kuruluşlarının temel görev ve sorumluluğunda olmasından hareketle yola çıkılarak oluşturuldu. Projenin daha geniş kesimlere ulaşabilmesi ve maksimum faydanın sağlayabilmesi için projenin tarafları olan üç ana paydaş da bilgi birikimini ve tüm olanaklarını seferber etmiş durumda. Kıymetli paydaşlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz bu toplantıyı yeni dönemin başlangıç noktası kabul ediyoruz. Bu uzun soluklu projemizde birbirimizden güç alarak ortak faydayı büyüteceğimize olan inancımız tam. Bu vesileyle projeyi birlikte etkin bir şekilde yürüttüğümüz paydaşlarımıza, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’e,  bugün katılımları ile de desteğini sağlayan ve güçlü iş birliği içerisinde bulunduğumuz TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Toplantının öğleden sonraki bölümündeki “Hijyen ve Mikro İşletmelerde Sürdürülebilir Yönetim Paneli”nde işletmeler tecrübelerini paylaşırken günün sonunda “Proje Dönemi Yarışması”nın kazananlarına ödülleri takdim edildi.

PROJENİN ÜÇÜNCÜ AŞAMASINA GEÇİLDİ

Eylül 2021’de Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu ve OPET iş birliğiyle hayata geçirilen İşimiz Temiz Projesi’ kapsamında konaklama, ulaşım ve yiyecek-içecek sektöründeki işletmeler, çalışanları ve 16 yaşından büyük tüm vatandaşlara yönelik hijyen eğitimleri başlatıldı. Projenin kamuoyuna tanıtılmasının ardından 25-26 Mayıs 2021 tarihlerinde Antalya’da Millî Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB KGK, Esnaf Odaları temsilcileri, akademisyenlerin yanı sıra 13 farklı kurumdan toplam 50 katılımcı ile yüz yüze bir çalıştay gerçekleştirildi. 21 Eylül 2021 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü ile proje pilot olarak belirlenen Antalya, İzmir ve Muğla’da devreye alındı.

28 Şubat 2022 tarihinde yapılan protokol ile de pilot illere Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya, Mersin, Nevşehir, Samsun ve Şanlıurfa illeri eklenerek, projenin 20 ilde yaygınlaştırılması yönünde karar alındı. 20 Şubat Salı günü Antalya’da gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantı ile de Türkiye genelinde yaygınlaştırma çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yapılarak projede üçüncü aşamaya geçilmiş oldu.

Editör: Haber Merkezi