Orta Doğu'da tansiyon son derece yükseldi. İran, İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği füze saldırılarıyla bölgedeki gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. İsrail ordusunun Lübnan'a karadan girdiği saatlerde, Tel Aviv başta olmak üzere birçok kentte sirenler çaldı. İran’ın saldırılarıyla başlayan bu süreçte, bölgedeki kriz hızla genişlemeye başladı.

İran'dan İsrail'e Füze Saldırısı: 200 Füze Ateşlendi
İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu ve Dış Politika Başkanı İbrahim Azizi, saldırının ilk aşamasında 200 balistik füze ateşlendiğini belirtti. Askeri hedeflerin büyük bir kısmının vurulduğunu ifade eden Azizi, operasyonun devam edeceğini duyurdu. Aynı zamanda İran, bu saldırının "meşru" bir cevap olduğunu vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a Girişi ve ABD'nin Tepkisi
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki harekatlarının ardından Lübnan’a yönelik kara harekatına başladı. Lübnan’da sınır hattındaki köylere tahliye emri verilirken, çatışmalar giderek şiddetleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in savunulması için ABD ordusuna gerekli talimatları verdi. Aynı zamanda ABD güçlerinin bazı İran füzelerini etkisiz hale getirdiği bildirildi.

BM'den Acil Ateşkes Çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu’daki çatışmaların genişletilmesini kınadı ve acil ateşkes çağrısında bulundu. Guterres, bölgede tırmanan şiddetin tüm taraflar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, gerginliğin bir an önce son bulması gerektiğini vurguladı.

İsrail’den Açıklamalar: Uygun Zamanda Yanıt Verilecek
İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın saldırılarına karşı uygun bir zamanda karşılık verileceğini belirtti. Ayrıca İsrail ordusu, füze saldırılarının sona ermesinin ardından halkın sığınaklardan çıkabileceğini açıkladı. Ancak yeni uyarılar yapılması durumunda vatandaşlardan dikkatli olmaları istendi.

Bölgedeki Diğer Gelişmeler
Ürdün, artan gerginlik nedeniyle hava sahasını uçuşlara kapattığını duyurdu. Ülke genelinde güvenlik önlemleri artırılırken, İran’ın saldırılarının ardından İsrail'in yanıtının nasıl olacağı merakla bekleniyor. İran, İsrail’in olası bir cevabına daha büyük bir karşılık vereceğini belirtti.

THY Şili'ye ilk kez sefere hazırlanıyor THY Şili'ye ilk kez sefere hazırlanıyor

Orta Doğu'daki bu kriz, uluslararası camiayı endişelendirmiş durumda. Tüm dünya, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor.
 

Kaynak: Bültenler