Türkiye'nin en stratejik noktalarından biri olan Iğdır, Anadolu'nun kapısını Avrupa'ya açan eşsiz bir bölgede bulunuyor. Doğuda Ermenistan sınırıyla komşu olan bu eşsiz şehir, 1924'te Beyazıt Valiliği'ne bağlı bir nahiye iken, zamanla Kars'a bağlandı ve 1992'de tam anlamıyla bir il oldu. Iğdır, sadece coğrafi konumuyla değil, M.Ö. 4000 yıllarına uzanan zengin tarihiyle de keşfetmeye değer. Merkez ilçesi başta olmak üzere 4 ilçesiyle, bu benzersiz şehri ziyaret edin ve tarihin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkın.

Karakale Harabesi

Iğdır, Urartular döneminde adı geçen şehirlerden biri olarak çok eski bir tarihe sahiptir. Eski dönemlerden kalmış yapılar ile birlikte Iğdır'da gezilecek yerler çok zengin bir coğrafyada yer almasa da bulunan tüm lokasyonlar önemli bir tarihe işaret etmektedir. Özellikle Iğdır'da turistik yerler arasında yer alan Karakale harabesi ovanın batısında ve Ermenistan'ın sınırında Urartular zamanında inşa edilmiş bir kaledir. Kentin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak görülen bu kale, Orta Çağ'a ait özellikler taşımaktadır.

Meteor Çukuru

Şehir; her ne kadar eski bir tarihe sahip olsa da ığdırda görülmesi gereken yerler arasında nadir seçeneklerden birisi; 1892 yılında Gök Taşının düşmesi ile oluşan meteor çukurudur. Korhan Yaylasındaki çukur, doğa manzarası ve çiçek zenginliği ile ilgi çekmektedir.

Harmandöven Kervansarayı

Selçuklu Dönemi'nden kalma bir yapı olarak 12. yüzyılda taş işlemeciliği ile oluşturulmuş özel eserlerden biri olan Harmandöven Kervansarayı, harabe olarak korunmaya alınmıştır.

Ahura Harabeleri

Ağrı Dağı'nın gölgelerinden ve yamaçlarından ovaya inen ve tekrar kurulan şehirde dağın yamaçlarında yer alan Ahura Harabeleri, ığdırda gezilecek yerlernoktasında en önemli tarihi alanlardan biridir. Bölge, Ağrı Dağı'nın Kuzey yamaçları üzerinde Yakup Vadisi'nde yer almaktadır ve M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuştur.

Tuz Mağaraları

İlin turizm noktasında en önemli değerlerinden birisi de Türkiye'nin tuz ihtiyacını karşılayan ve çok geniş bir arazi üzerinde bulunan doğal ve daha sonrasında işletilme haline getirilmiş tuz mağaralarıdır. Bu mağaralar hem ülkenin tuz ihtiyacını karşılarken hem de solunum yollarında sıkıntı yaşayan hastalar için şifa oluşturmaktadır.

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Kentteki Karakoyunlu Beyliği etkisinden dolayı tüm eski mezarlıklarda el ile işlenmiş koç başlı mezarlar yer almaktadır. Beyliğin gençlere vermiş olduğu değeri ifade eden bu mezar taşları ile birlikte Iğdır'da görülmesi gereken yerler arasında en önemli noktalardan birisi de soykırım döneminde hayatını kaybeden Şehit Türkler için inşa edilmiş olan Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi’de bulunmaktadır.

Ağrı Dağı

Ayrıca Iğdır üzerinden Ağrı Dağı'na çıkılabilir ve dağın muhteşem manzarasında Doğu Anadolu bölgesinin engin toprakları ve Ermenistan toprakları görülebilir.

Doğunun İncisi Iğdır'ın neyi meşhur

Kentin özel olarak tercih edilmesi gereken mutfak lezzetleri arasında birçok farklı yemek bulunmaktadır. Özellikle Iğdır'ın neyi meşhur sorusuna cevap olabilecek şekilde kendine has bir lezzet olan Bozbaş yemeği örnek gösterilebilir. Bozbaş, Iğdır iline has bir yemek olarak çinko maşrapa ile pişirilip servis edilen bir yemektir. Dikkat çekici bu sunum içerisinde kuzu eti, nohut ve farklı baharatların karışımı ile oluşturulmuş bir yemek bulunmaktadır.

Farklı yemekler olarak kentin diğer lezzetleri arasında un çorbası şeklinde pişirilen Höre ve lepeli ekşili pilav yer almaktadır. Ayrıca Iğdır'a has bir lezzet olarak Türkiye'nin birçok kentinde farklı meyve ve sebzelerle yapılan reçel türleri gibi patlıcan reçeli de yer almaktadır.

Editör: Haber Merkezi