Genel Başkanlığını Zekeriya Yapıcıoğlu'nun yaptığı Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)’nin Genel Başkan Yardımcısı Yahya Oğraş, Genel İdare Kurulu Üyesi Erdal Elibüyük, Bölge Koordinatörü Mehmet Salih Elçi ve Tokat İl Başkanı Mahmut Kaya, basın mensupları ile buluştu. Öz Diyarbakır Sofrası'nda gerçekleşen toplantıda Türkiye'nin gündemi, Tokat'ın yerel sorunları ve HÜDAPAR’ın anayasa vizyonu masaya yatırıldı. D S C 0439

Bulut: Tokat’ta Kira Oranları 1 Yılda Yüzde 140 Arttı! Bulut: Tokat’ta Kira Oranları 1 Yılda Yüzde 140 Arttı!

"Toplumun İhtiyaçlarına Uygun Bir Anayasa Kaçınılmazdır"
HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Yahya Oğraş, Türkiye'nin mevcut anayasa yapısını değerlendirerek, anayasanın toplumun güncel ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Oğraş, “Eskiden insanlar daha özgürdü, hayat daha basitti; ancak şehirleşmeyle birlikte toplumda düzenlemeler kaçınılmaz hale geldi. Tıpkı trafik kuralları gibi sosyal yaşamın da kuralları ve ilkeleri olmalıdır. Biz, bir ülkenin bir anayasa ile yönetilmesinin son derece doğru olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Oğraş, anayasanın toplumu bir arada tutacak ve halkın ihtiyaçlarına cevap verecek bir çerçeve oluşturması gerektiğini ifade etti. Anayasaların zaman içinde toplumsal ve teknolojik gelişmelere göre güncellenmesi gerektiğini belirterek, "Geçmişte dijitalleşme yoktu, medya okuryazarlığı yoktu, ama şimdi bunları anayasaya eklemek zorundayız." şeklinde konuştu

"Sivil Bir Anayasa Hazırlanmalı"
Yahya Oğraş, yeni bir anayasa hazırlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu anayasanın sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve kanaat önderlerinin katkılarıyla şekillenmesi gerektiğini savundu. Oğraş, “Geçmişte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da sivil anayasa meselesini birçok kez gündeme getirdi. Bu, yeni bir fikir değil; anayasa uzmanlarının, akademisyenlerin ve siyasetçilerin raporları ışığında sivil bir anayasanın oluşturulması elzemdir." dedi.D S C 0474 1

Oğraş ayrıca, bu anayasanın halkın istekleri doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu süreç bir partinin değil, bir kurucu iradenin çalışması olmalıdır. Maddeler tek tek konuşulmalı, ortak bir mutabakata varılmalı ve halka sunulmalıdır. Nihayetinde, anayasa halkın ihtiyaçlarına cevap vermelidir." ifadelerini kullandı.

"Dördüncü Maddenin Tartışılması Gerekiyor"
HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Yahya Oğraş, anayasanın dördüncü maddesine dair görüşlerini de paylaştı. Oğraş, anayasanın ilk üç maddesiyle ilgili bir sorunları olmadığını vurgulayarak, "Anayasanın dördüncü maddesi kurucu bir irade tarafından değil, Kenan Evren döneminde eklenmiştir. Biz, dördüncü maddenin değiştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu maddeyi tartışmak, anayasanın diğer ilk üç maddesinin de değiştirileceği anlamına gelmez." dedi.

Oğraş, dördüncü maddenin değiştirilmesine karşı çıkan çevrelerin anayasa tartışmasını başka yerlere çektiğini belirterek, "Bizim anayasanın ilk üç maddesiyle bir problemimiz yok. Sadece dördüncü madde üzerinde duruyoruz, çünkü hiçbir anayasa maddesinin değiştirilemez olarak kabul edilmemesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

"Gelişen Dünyada Anayasa Maddeleri Yeniden Gözden Geçirilmeli"
Oğraş, anayasanın toplumun değişen ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerektiğini vurgularken, “Gelişen dünyada, demokratikleşme ve sosyal haklar ön planda tutulmalı, anayasa maddeleri bu çerçevede güncellenmelidir. Biz, değiştirilemez kabul edilen bazı maddelerin tartışılabileceğini ve toplumun taleplerine göre yeniden düzenlenebileceğini düşünüyoruz. Demokratik ve sosyal hakları güvence altına alacak bir anayasa, ülkenin geleceği için olmazsa olmazdır." diye konuştu.

"Sivil Anayasa Talebimizde Kararlıyız"
Son olarak, HÜDA-PAR’ın sivil anayasa talebinin ardında sağlam bir inanç olduğunu belirten Oğraş, geçmişte de birçok siyasetçi ve akademisyenin bu konuyu gündeme getirdiğini hatırlattı. "Biz, farklı etnik ve kültürel yapılarla zenginleşmiş bir topluma sahibiz. Bu çeşitliliği kucaklayan bir anayasa, Türkiye'yi gelecekteki tehlikelere karşı koruyacaktır. Anayasanın maddeleri toplumun sosyolojik yapısına ve taleplerine göre sür ekli güncellenmelidir." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: hürsöz