İSTANBUL (AA) - Elektrik Dağıtımında Dijital Trendler Zirvesi, Huawei Türkiye ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) işbirliğiyle İstanbul'da düzenlendi.

Türkiye'nin bilişim ve elektrik endüstrisi temsilcilerinin, elektrik dağıtım ağlarında karşılaşılan zorluklara yönelik çözümler üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu zirvede Huawei, Türkiye'deki elektrik dağıtım ağlarının güvenliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla geliştirdiği akıllı dağıtım çözümlerini tanıttı.

Bu çözümler, 2053'e kadar Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek için çalışan Ulusal Enerji Planı'na göre de önemli bir adım olarak görülüyor.

Türkiye'nin Avrupa ve Asya'nın kesişim noktasındaki stratejik konumu, rüzgar ve güneş gibi yeni enerji kaynaklarının geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye, 12 Şubat'ta enerji kullanımında sürdürülebilirlik anlamında dönüm noktasına ulaştı ve enerji ihtiyacının yüzde 60'ını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı başardı.

- "En önemli şey iletişim ağını inşa etmek"

Zirvede AA muhabirine açıklama yapan Huawei Elektrik Enerjisi Dijitalleştirme İş Birimi Başkan Yardımcısı Robben Zeng, 22 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini ve telekom endüstrisinin gelişimine katkıda bulunduklarını belirtti.

Zeng, elektrik şirketlerine, özellikle dağıtım şirketlerinde, şu anda akıllı sayaç oranının hala çok düşük olduğunu ve dijitalleşme altyapısının oldukça zayıf olduğunu gözlemlediklerini vurgulayarak, yüksek kayıp, kaçak ve toplumsal maliyet gibi durumların, günlük yaşamı ve ekonomik üretimlerini doğrudan etkilediğini söyledi.

Huawei olarak, dünya çapında lider bir bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olduklarını dile getiren Zeng, "Dijital teknolojilerimizi ve Çin'deki yenilikçi uygulamalarımızı Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Umarız Türkiye'nin dağıtım şebekesinin dijitalleşmesine de katkıda bulunabiliriz." diye konuştu.

Zeng, elektrik şirketlerinin çok geleneksel bir sektör olduğunu ve 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu aktardı.

İyi oldukları konulara odaklandıklarını söyleyen Zeng, Bulut Platformu, bağlantı altyapısını sağlamada, fiber, kablosuz, veri yükleyicileri ve anahtarlar gibi konularda iyi olduklarını dile getirdi.

Zeng, zirvede akıllı dağıtım çözümlerini tanıttıklarını belirterek, şunları kaydetti:

Bu çözümler, yalnızca akıllı ölçüm için değil, aynı zamanda hızla büyüyen yenilenebilir enerji sistemlerini de kapsıyor. Dağıtılmış yenilenebilir enerji sistemlerinin gelişimi, dağıtım şebeke ağımızın güvenilirliği ve kalitesi üzerinde büyük bir etki yaratacaktır. Örneğin, ani hava değişiklikleri veya güç akışındaki dalgalanmalar, dağıtım şebeke ağımızın güvenilirliğini ve kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu yüzden Huawei olarak, akıllı dağıtım çözümlerimizi tanıttık. Bu sadece akıllı ölçümleme için değil, aynı zamanda yenilenebilir enerji entegrasyonunu da kapsıyor."

- "Olgunluk seviyeleri değerlendirilerek, bir yol haritası haline getiriliyor"

ELDER İş Geliştirme ve AR-GE Koordinatörü İlkem Alpay da elektrik dağıtım şirketlerinin, dijitalleşen sistemlerin, güvenli ve kaliteli enerji arzını sağlama açısından son derece önemli bir adım olduğunu düşündüklerini belirtti.

Alpay, dağıtım sektörü genelinde dijital yeteneklerin artırılması amacıyla ihtiyaç ve öncelik alanlarının belirlendiğini ve şirket bazında dijital olgunluk seviyelerinin saptandığını ifade etti.

Bu olgunluk seviyeleri hem şirket bazında hem de sektör genelinde değerlendirilerek gelişim alanlarının ve sürdürülebilirlik hedeflerinin bir yol haritası haline getirildiğini vurgulayan Alpay, şunları aktardı:

Türkiye'nin Altın Deposu  İlleri Tek Başına Bir Ülke Türkiye'nin Altın Deposu İlleri Tek Başına Bir Ülke

"Dağıtım şirketlerimizin dijitalleşmenin üzerinde durmasının önemli sebeplerinden biri de çevresel faktörler. Çevreyle ilgili kaygıların giderek öne çıktığı bu dönemde, artan enerji taleplerine yanıt verebilmek ve kesintisiz enerji teminini sağlamak için sektör genelinde yenilikçi teknolojilere yöneliyoruz. Bu çerçevede, dağıtım şirketlerimiz sürdürülebilirlik, karbon emisyonlarının azaltılması, enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji konularında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde pek çok AR-GE projesi hayata geçirmekteler. ELDER olarak, üyemiz olan 21 elektrik dağıtım şirketi ile dijital dönüşüm çalışmalarımızı, katılımcılık ve şeffaflığı esas alan komisyonlarımızla yürütüyoruz. Dağıtım şirketlerimizle oluşturduğumuz Dijital Dönüşüm Komisyon gruplarında, sektörel hedeflerle uyumlu ve sonuç odaklı yaklaşımlar geliştiriyor, veri, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik ediyoruz."

Alpay, dijitalleşme sürecinde, yalnızca Türkiye'deki şirketlerin değil, uluslararası ölçekte işbirliği yapmanın da önemine inandıklarını dile getirerek, bu kapsamda, Türkiye'nin enerji sektöründeki dijital kabiliyetlerinin yurt içinde ve yurt dışında bilinirliğini artırmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, dijital olgunluk açısından gelişmekte olan bir konumda olduğunu belirten Alpay, "Bu alandaki kabiliyetlerini hızla ileri seviyeye taşımakta. Buradan yola çıkarak, global arenada rekabetçi bir konum elde etmek ve Türkiye elektrik dağıtım sektörünü dijital dönüşüm için hazırlama çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Dünyayla rekabet gücü sağlayabilecek projeler üretebiliriz"

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Bora Alboyacı ise Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nün Türkiye'de elektrik mühendisliği eğitimi veren belli sayıda üniversiteden biri olduğunu belirtti.

Alboyacı, gelişmeleri her yıl müfredatı güncelleyerek, güncel teknolojileri takip ederek devam ettiklerine dikkati çekti.

Elektrik mühendisliğiyle ilgili uygulamaların ancak laboratuvar imkanlarının gelişmesiyle sağlanabileceğinin altını çizen Alboyacı, şöyle konuştu:

"Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü altında dokuz adet laboratuvarımız var. Bu laboratuvarlarımızda öğrencilerimize uygulamalar yaptırarak onların sektörde daha tanınır, bu konuyla ilgili daha derin bilgilere sahip olmalarını sağlıyoruz. Özellikle ülkemizde son dönemde kurulan AR-GE merkezleri sayesinde, AR-GE merkezlerine gerekli olacak elektrik mühendisliğiyle ilgili yüksek lisans, doktora seviyesinde öğrencilerimizle katma değerli ürünler üretebiliriz. Teknoloji çok hızlı değişiyor. Kendi öğrencilerimize bu imkanları sağlayarak hem sektöre hem de dünyayla rekabet gücü sağlayabilecek projeler üretebiliriz."

- Türkiye'nin elektrik dağıtım ağına yönelik Huawei çözümleri

Etkinlikte verilen bilgiye göre, Huawei, elektrik dağıtım ağlarında son yıllarda görülen yüksek hat kayıpları, düşük güç arz güvenilirliği, temiz enerji kaynaklarının entegrasyonu ve ağ yönetimi gibi konularda bir dizi kapsamlı çözüm geliştirdi.

Bu kapsamda Huawei, Yüksek Güç Hattı Taşıyıcısı (HPLC) teknolojisi ile yüzde 99,9'a varan güvenilirlikle hızlı ve güvenilir veri erişimi sağlıyor. Bu teknoloji, hat kayıplarını minimize ederek ağ verimliliğini artırıyor.

Huawei'in geliştirdiği Fiber ve Kablosuz Omurga Ağları, elektrik dağıtım sistemlerinde kapsamlı veri geri taşımasını garanti ederek, ağ güvenilirliğini önemli ölçüde artırıyor.

Şirketin "Tek Cihaz" yaklaşımı, yeni enerji hizmet gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış donanım tabanlı 5'i 1 arada platformu ile bu zorluklara çözüm sunarken, platform, yazılım ve donanım ayrışmasını sağlayarak, enerji hizmetlerinin esnek ve güvenli şekilde sunulmasını mümkün kılıyor.

Huawei'in "Tek Platform" çözümü, özel bulut ve coğrafi yedekli 3DC felaket kurtarma çözümüyle operasyonel süreçleri optimize ediyor. Bu çözüm, IT/OT veri entegrasyonunu sağlayarak ağ yönetimini daha güvenli ve verimli hale getiriyor.

Kaynak: aa