Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkenin parlamentosunu kontrol eden ve komünist Kuzey Kore’ye sempati duymakla suçladığı muhalefete karşı Salı günü sıkıyönetim ilan ederek “devlet karşıtı” güçleri ortadan kaldırmaya yemin etti.
AP News tarafından yapılan habere göre ülkenin 1980’lerden bu yana görmediği otoriter liderler dönemine geri dönüş niteliğindeki bu şaşırtıcı hamle, muhalefet ve Yoon’un kendi muhafazakar partisinin lideri tarafından derhal kınandı. Hükümet tarafından finanse edilen Yonhap haber ajansının aktardığına göre Yoon’un açıklamasının ardından Güney Kore Ordusu, parlamento ve “toplumsal karışıklığa” yol açabilecek diğer siyasi toplantıların askıya alınacağını duyurdu.
Buna ek olarak ordu, ülkede grev yapan doktorların 48 saat içinde işe dönmesi gerektiğini açıkladı. Bu bağlamda binlerce doktor, hükümetin tıp fakültelerindeki öğrenci sayısını artırma planları nedeniyle aylardır grevde. Yoon’un sıkıyönetim ilanının ne kadar süre dayanabileceği henüz belli değil. Güney Kore yasalarına göre muhalefetteki Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu parlamentoda çoğunluk oyu ile sıkıyönetim kaldırılabilir. TV görüntüleri polis memurlarının Ulusal Meclis’in girişini engellediğini göstermekte.
Yoon’un muhafazakar Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-hoon, sıkıyönetim ilan etme kararını “yanlış” olarak nitelendirdi ve “halkla birlikte buna son vereceğine” yemin etti. 2022 başkanlık seçimlerinde Yoon’a karşı dar bir farkla kaybeden muhalefet lideri Lee Jae-myung, Yoon’un duyurusunu “yasadışı ve anayasaya aykırı” olarak nitelendirdi. Son aylarda onay oranı düşen Yoon, 2022’de göreve geldiğinden bu yana muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı gündemini dayatmakta zorlanıyor. Ek olarak Yoon’un bu hamlesi, ülkenin 1987’de demokratikleşmesinden bu yana ilan ettiği ilk sıkıyönetim oldu. Ülkede daha önce ilan edilen son sıkıyönetim ise Ekim 1979’daydı.