Çekerek’te karayolu kenarındaki istinat duvar çöktü Çekerek’te karayolu kenarındaki istinat duvar çöktü

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin doğal yaşamına önemli katkılarda bulunan Kelkit Kanatlı Üretim İstasyonu, bu yıl da üretim kapasitesini tam anlamıyla kullanarak 5 bin keklik üretti. 2018 yılında faaliyete geçen istasyon, Türkiye'nin sekizinci, Doğu Karadeniz bölgesinin ise tek kanatlı üretim merkezi olarak biliniyor. Yozgat ve Malatya şube müdürlüklerinden temin edilen 5 bin keklik yumurtası, burada özenle kuluçkaya yatırıldı.

A A 20240430 34419119 34419114 G U M U S H A N E D E N 15 S E H R E K E K L I K G O N D E R I L E C E K Tokathaber

Kekliklerin kuluçka dönemi sona erdikten sonra, beslenme ve gelişim süreçleri de özenle yönetildi. Tamamlanan bu süreçlerin ardından, keklikler doğaya salınmaya hazır hale geldi. Amasya, Erzurum, Tokat, Erzincan, İzmir, Muğla, Kars ve Diyarbakır başta olmak üzere toplam 15 şehre dağıtılmak üzere yola çıkarıldı. Bu doğa dostu proje, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki ekolojik dengeyi koruma ve canlı çeşitliliğini artırma hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Kelkit Kanatlı Üretim İstasyonu'nun Şube Müdürü İlbeyi Aydın, istasyonun yıllık üretim kapasitesinin 10 bin keklik olduğunu belirtiyor. Aydın, "Bu üretim tesisimizle, Türkiye'nin farklı bölgelerinde doğal yaşamın sürdürülebilirliğini desteklemek amacındayız. Üretilen kekliklerin, bölgesel fauna üzerinde olumlu etkiler yapmasını hedefliyoruz," diye konuştu. Projenin, bölgesel doğa koruma çabalarına katkıda bulunarak, yerel ekosistemlerdeki biyoçeşitliliği artırması bekleniyor.

A A 20240430 34419119 34419116 G U M U S H A N E D E N 15 S E H R E K E K L I K G O N D E R I L E C E K Tokathaber

Kekliklerin kuluçka sürecinden doğaya salınmasına kadarki süreci anlatan Aydın, "Kanatlı hayvanların enfeksiyon geçirme riski fazla olduğu için çok dikkatli davranıyoruz. Kekliklerin insan kokusu almaması ve alışmaması için özellikle odalarda pek fazla durmuyoruz. Yemlerini ve sularını verdikten sonra odalardan ayrılıyoruz." dedi.

Aydın, 5 bin yumurtanın kuluçka döneminin ise devam ettiğini vurgulayarak, "Keklik, tarıma zarar veren özellikle süne böceği gibi böceklerle mücadelede etkili bir hayvan. Bu mücadelede doğal ekosistemin biyolojik çeşitliliğini koruma amacıyla doğaya salım yapılıyor. Ayrıca, nesli tehlike altında olan kekliklerin yaşadığı bölgelere özel gönderimler yapıyoruz." diye konuştu.

İlbeyi Aydın, istasyonda üretilen kekliklerin süreç tamamlandıktan sonra 15 kente gönderileceğini sözlerine ekledi.

A A 20240430 34419119 34419117 G U M U S H A N E D E N 15 S E H R E K E K L I K G O N D E R I L E C E K Tokathaber

Muhabir: Murat Onur