Çorum'da Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat döneminde inşa edilen tarihi Ulu Cami, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün koordinesinde yürütülen restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun bir şekilde yeniden hayat buluyor. Uzun yıllar önce sıvayla kapatılan ve Osmanlı kültürünü yansıtan motifler ile kalem işi bezemeler, bu restorasyon sürecinde gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmalar, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile eşgüdümlü olarak yürütülüyor.
Restorasyon sürecinde caminin iç kısmındaki yağlı boyalar temizlenerek, tarihi motif ve bezemeler koruma altına alındı. Özellikle kubbedeki yağlı boya tabakası altından çıkan kalem işi bezemeler, tarihi dokuya uygun olarak canlandırılıyor. Bu süreçte, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün titiz çalışmaları ve uzman nakkaşların el becerileri öne çıkıyor.
Restorasyon çalışmaları hakkında bili veren Restoratör Esra Alkaç, çalışaların Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile koordineli şekilde yapıldığını belirterek, “Restorasyon çalışmaları çerçevesinde cami içerisindeki yağlı boyalar yüzeylerden arındırıldı. Beden duvarlarında bulunan harçlar raspa yöntemiyle alındı. Daha sonra Bilim Kurulu’nun onayının ardından yağlı boyaların çıkan kalem işi bezemeler ve motifler projelendirilerek özgüne uygun şekilde canlandırıldı” dedi.
Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün önderliğinde, Çorum Ulu Cami'nin tarihi güzellikleri, aslına uygun restorasyon çalışmalarıyla yeniden canlanıyor.