Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Fidanlık diye bilinen Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu ile ilgili iddialar üzerine basın açıklaması yaptı.
Durmaz, Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü'nün, Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1936’da arazinin bir kısmı köylü vatandaşlardan istimlak edilerek “Meyve veren Ağaçlar Fidanlığı” adı altında kurulduğunu hatırlattı.
FİDANLIK'IN ARAZİ VARLIĞI NE KADAR
CHP'li Durmaz, Fidanlık olarak bilinen Meyvecilik Üretme İstasyonunun resmi verilere göre arazi varlığının bin 198 dekar, Fidan Üretim Parseli 363 dekar, Tarla Ziraatı (Buğday vs.) 165 dekar, Kalem ve Anaç Damızlık Parseli 200 dekar, Deneme ve Adaptasyon Parseli 24 dekar, İşletme binaları, yollar, kullanılmayan alanlar, Orman Fidanlık Müdürlüğü ve diğer kurumlara tahsis 448 dekar olduğunu söyledi.
ÇOK VERİMLİ BİRİNCİ SINIF TABAN ARAZİ
Arazinin, Yeşil ırmağın taşıdığı alüvyonlar ile oluşmuş çok verimli birinci sınıf taban arazisi olduğunu söyleyen Milletvekili, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde bulunan diğer illerin fidan ihtiyacını karşılamak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayarak meyvecilik ve bağcılığı geliştirmek amacıyla kurulduğunu belirtti.
TOKAT MEYVECİLİK ÜRETME İSTASYONU NEDEN ÖNEMLİ?
Kadim Durmaz, Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonunun önemini 3 madde ile sıraladı: 1 - Üzerinde dikili bulunanlar Orta Anadolu’da yetişen meyve çeşitlerinin gen damızlığıdır. 2 - Üst tarafta DSİ’nin sulama kanalı, alt tarafta yeşil ırmak geçmektedir. Burası kazovanın kalesidir, imara açılırsa tarım arazisi vasfından çıkarsa kazova biter. 3. Tokat bir deprem bölgesidir. Bir felaket olduğunda içinde 2 adet dalgıç pompası kendi parsel yolları yapılmış şehrin içinde en uygun toplanma bölgesi ve çadır alanıdır. Tokat konum itibariyle iki dağ arasına sıkışmış bir şehirdir. Kendi alt yapısı, suyu ve parsel yollarıyla stratejik en önemli alandır.
'FİDANLIĞA SAHİP ÇIKALIM' ÇAĞRISI YAPTI
Arazinin kamu, üniversite, özel sektör işbirliği içerisinde aktif olarak en kısa sürede yeni bir vizyon ve misyon ile kuruluş gayesine ulaşması gerektiğini söyleyen Kadim Durmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kamuoyunun gündeminde bu arazinin satılacağı ve buranın imara açılabileceği iddiaları var. Burayı satın almak isteyen Tokatlı dahi olmayan isimler kimler? Bu arazi birilerine peşkeş mi çekilecek? Tüm Tokatlı hemşehrilerimiz bilsin ki, atalarımızın, dedelerimizin ayak izlerinin olduğu, ülkemiz ekonomisine ciddi katkıları olmuş ve olma potansiyeli hala yüksek olan bu meyvecilik istasyonuna sonuna kadar sahip çıkacağız. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir kısmı köylü vatandaşlardan istimlak edilerek oluşturulan bu arazi mutlaka Hazine’de kalmalıdır. Kiraya verilecekse, kuruluş amacına uygun kullanılması şartı koşulmalı ve denetlenmelidir. Sigara fabrikası satıldı, salça fabrikalarımız, şeker fabrikamız satıldı, seyrettik. Şimdi son imtihanlardan birindeyiz. Tüm meslek odalarına, üretici birliklerine, STK’ lara, sendikalara, belediyelerimize, basınımıza, muhtarlarımıza ve tüm Tokatlı hemşehrilerimize sesleniyorum; GELİN EL ELE VERELİM TOKATIN GÖZ BEBEĞİ FİDANLIĞA SAHİP ÇIKALIM."