Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Eskiyapar Höyüğü'nde, Hitit dönemine ait 3,500 yıllık tarihi bir yapı keşfedildi. Bu yapının, Hititlerin bilinmeyen tarihine yeni bir pencere açması bekleniyor.

Eskiyapar Höyüğü, Hititlerin iç çekirdek bölgesinde Boğazköy, Şapinuva ve Alaca Höyük arasında kritik bir konuma sahip. 19. yüzyılda W.J. Hamilton bu alandan bahsetmiş, 1968'de bir Hitit vazosunun bulunmasıyla çalışmalar başlamıştı. 1980'lerin başında genişletilen kazılar, Prof. Dr. İbrahim Tunç Sipahi öncülüğünde devam ediyor.

Bölgedeki kazılarda, Eski Tunç Çağı'na ait değerli buluntular ve Orta Hitit dönemine ait mimari yapılar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Sipahi, bölgenin tarihsel ve kültürel önemini vurgulayarak, bu bölgenin birçok önemli Hitit kentine ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.

Kalkolitik dönemdeki yerleşimlerden Eski Tunç Çağı'na kadar olan süreçte, Eskiyapar'ın tarihi zenginlikleriyle dikkat çektiğini belirtildi. Prof. Dr. Sipahi ayrıca, Orta Hitit döneminin Hitit tarihindeki yerini "Eski Hitit ile İmparatorluk dönemi arasında bir köprü" olarak tanımladı.

2011'de başlayan kazılarda, Orta Hitit'e ait büyük bir yapı keşfedildi. Bu yapının, dini, siyasi ve idari özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Yapıdaki buluntular arasında çivi yazılı bir tablet de yer alıyor. Eskiyapar'ın, tarihi Boğazköy'le olan ekonomik ve kültürel bağları da keşiflerle ortaya çıktı.

Eskiyapar Höyüğü'ndeki kazılar, Çorum'un tarihi zenginliğini ve önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Editör: Haber Merkezi