Tokat’ın Erbaa ilçesinde 20 bin dönümün üzerinde alanda üretimi yapılan ve "Erbaa narince bağ yaprağı" adıyla coğrafi işaret alınan bağ yaprağı markalaşırken bu yılın üzümleri de olmaya başladı. Erbaa Çamdibi köyünden yapılan paylaşımda bu yılın üzümleri görüldü.
Asmanın gen merkezlerinden Anadolu’da bağcılık kültürü M. Ö., 5000 yıllarına kadar gidiyor. Bağ ürünlerinin çok çeşitli değerlendirme imkanı bulunması ve beslenmeye doğrudan etkisi Türkiye’de bağcılığın yaygın olarak yapılmasını sağlıyor.
Tokat yöresinde 44 üzüm çeşidi ilçelere göre çeşitlilik gösteriyor. Yöre bağlarındaki oranı Erbaa’da yüzde 71.88, Niksar’da yüzde 93.68, arasında değişiyor. En çok çeşit merkez ilçede 32 çeşit, en az çeşit Niksar’da 8 çeşittir.
Yörede bulunan 44 çeşit üzümden başta Narince olmak üzere Alasüt, , çavuş, Fenerit; Hacı Veli, Hatun Parmağı, Kabuğu kalın, kızıl üzüm, Kömüş Cıcığı, Şıralık, Topbaş, Yüklük, ve Zile narincesi en az bir ilçe bağlarında yüzde 1 veya daha fazla oranda yetiştiriliyor.
Erbaa'da 20 bin dönümlük alanda üretimi yapılan asma bağları 2022 sezonunda yaprak hasadından 250 milyon, üzüm hasadından ise 100 milyon lira olmak üzere toplam 350 milyon lira gelir elde edilmişti.