Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Fatih Gökdere, Türkiye’de artan enflasyonla birlikte yapılan düzenlemelerin, ticaret erbabıek vergi yükü altında bıraktığını belirtti. Başkan Gökdere, Tokat Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeciler Odası ile bu konuyla ilgili bir dizi toplantı düzenlediklerini ve düzenlemelerin mükellefler üzerindeki olumsuz etkilerini yakından takip ettiklerini ifade etti.

“Fiyat Artışı Bizim Kontrolümüzde Değil”

Başkan Gökdere, enflasyonla mücadele kapsamında getirilen düzenlemelerin mükellefler üzerinde ek vergi yükü oluşturduğunu vurguladı. Gökdere, üç yıl önce 500 bin lira olan bir aracın bugün 1 milyon lira değerine ulaştığını belirterek, bu artışın mükelleflerin kontrolünde olmadığını, serbest piyasanın bir sonucu olduğunu söyledi. “Biz bu fiyat artışını yapmadık, piyasa oluşturdu. Ancak bu farkın vergisinin bizden istenmesi doğru değil. Bu, adaletli vergilendirme açısından da uygun değil” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 26 At 14.32.13

“Kazanılmamış Paranın Vergisi Ödenemez”

Enflasyona bağlı olarak yükselen fiyatların, mükellefleri kara geçmiş gibi gösterdiğini belirten Gökdere, gerçekte böyle bir karın olmadığını, sadece arz ve talebe bağlı olarak fiyatların yükseldiğini ifade etti. “Kazanmadığımız, var olmayan bir paranın vergisini ödeme ile karşı karşıyayız. Bu adım işte tam da bu yüzden yanlış. Enflasyonla mücadele önlemleri sonuç getiriyor, ancak bu tür uygulamalarla, mükellefler kazanmadıkları bir paranın vergisini ödemeye zorlanmamalı” dedi.

Tokat TSO’dan Adaletli Vergilendirme Çağrısı

Gökdere, Tokat TSO üyeleri olarak vergilerini ödediklerini ve bu vatandaşlık görevini yerine getirmenin önemini vurguladı. Ancak, adaletli vergilendirme kapsamında sadece kazancın vergilendirilmesi gerektiğini, enflasyonla şişirilmiş fiyat farklarının vergi yükü haline getirilmemesi gerektiğini belirtti. “Vergimizi ödüyoruz, çünkü bu vergilerin bize hizmet olarak döneceğini biliyoruz. Ama biz yalnızca kazancımızın vergisini ödemek istiyoruz” diye konuştu.

Bakanlıktan Tokat’a Müjde: Dev Alım Yapılacak! Bakanlıktan Tokat’a Müjde: Dev Alım Yapılacak!

 

Muhabir: Burhan Arar