Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca memur ve emekli, yıl sonu için alacakları zam oranlarını merak etmeye başladı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında kümülatif olarak %8.92 enflasyon farkı oluştu. Bu fark şimdiden emeklilerin hak etmiş olduğu zam oranı olarak belirlendi. Ancak henüz ekim, kasım ve aralık aylarına ait veriler açıklanmadı.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Eylül ayında yıllık enflasyon %50’nin altına geriledi. Bu, Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminleriyle tutarlı. Ancak aylık enflasyon beklentilerin biraz üzerinde geldi. Enflasyondaki katılığın nedeni harcamaların devam etmesi,” dedi. Bayram ayrıca, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu olanlar için açıkladığı 60 ay yapılandırma paketine değindi.
Merkez Bankası ve OVP Tahminleri Tutacak mı?
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini %42, Orta Vadeli Program’da (OVP) ise bu oran %41.5 olarak belirlenmiş durumda. Bayram, “Yıl sonunda enflasyon %40-41 aralığında olacak. Bu seviyeyi aşmasını beklemiyorum,” dedi.
Yıl Sonu Ne Kadar Enflasyon Farkı Oluşacak?
Bayram’a göre, ekim, kasım ve aralık aylarında aylık enflasyon farkı %2.5 civarında olursa, yıl sonu için toplamda %16-17 aralığında bir enflasyon farkı oluşabilir.
Refah Payı Gündeme Gelecek mi?
Şu an refah payı konuşmak için erken. Ancak yıl sonuna doğru yapılacak zamların son yüksek zamlar olacağı düşünülüyor. Bayram, kasım ve yıl sonu itibarıyla refah payı konusunun daha netleşeceğini belirtti.
En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?
Şu an en düşük emekli maaşı 12.500 TL. Bir önceki dönemde %25 artış yapılmıştı. Bayram, bu dönemde en düşük emekli maaşının 15.000 TL ile 17.000 TL arasında belirleneceğini öngörüyor.