Yurtdışında çalışmış milyonlarca vatandaşın emeklilik hesapları altüst oluyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun’un duyurduğu yeni yargı kararları, emeklilik bekleyenler için umut oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Bağ-Kur'a yönlendirme ve yurtdışı başlangıçlarını hiçe sayma uygulamaları, mahkemelerce reddedildi. Artık yurtdışı çalışmaları Türkiye'deki sigorta başlangıcı sayılabilecek!
SGK'nın Bağ-Kur'a Zorunlu Emeklilik Dayatması Mahkemeden Döndü
SGK'nın yurtdışı borçlanması yapan vatandaşları ısrarla Bağ-Kur statüsünden emekli etme girişimleri yargıdan döndü. Özgür Erdursun’un aktardığına göre, mahkemeler bu dayatmanın hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Böylece SSK şartlarını sağlayanlar için yeniden SSK'dan emeklilik yolu açıldı. Erdursun, "Şimdiden hayırlı olsun" diyerek sevindirici haberi paylaştı.
Son 2520 Gün Kuralı Emeklilikte Belirleyici Olacak
Emeklilik statüsünün belirlenmesinde kritik rol oynayan son 2520 gün kuralı bir kez daha gündeme geldi. Erdursun, Bağ-Kur günleri fazla olsa bile, son yedi yıldaki SSK primlerinin emeklilik için yeterli olması durumunda vatandaşların SSK'dan emekli olabileceğini vurguladı. SGK'nın olumsuz kararlarına karşı dava açılması gerektiğinin altını çizdi.
Yurtdışı Başlangıcı Artık Türkiye Başlangıcı Sayılabilecek
Özellikle 2019 sonrası getirilen düzenlemeyle yurtdışı borçlanmalarında Türkiye'de çalışmaya bakılmadan Bağ-Kur kapsamı getirildi. Ancak son yargı kararları, yurtdışında işe başlanılan tarihin Türkiye sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu karar, erken emeklilik hayali kuran binlerce kişi için adeta yeni bir umut kapısı oldu.
Erken Emeklilik Şansı: Davalar Sonuç Vermeye Başladı
Yurtdışı başlangıcı Türkiye başlangıcı olarak kabul edilen davalardan biri çarpıcı bir örnek sundu. 8 Eylül 1999 öncesi yurtdışında çalışmaya başlayan bir kadın sigortalı, mahkeme kararıyla 58 yaş beklemeden emekliliğe hak kazandı. Uzmanlar, SGK'nın olumsuz yanıt verdiği her durumda mutlaka dava yoluna gidilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.