CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda köylü üreticilerin yaşadığı fiyat eşitsizliklerine dikkat çekti. Durmaz, köylünün ürettiği sütün fiyatının su fiyatlarından bile ucuz hale gelmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek tarım ve hayvancılığın geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı, Komisyon Başkanı AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da katılarak bakanlığın 2025 yılı bütçesine dair milletvekillerine sunum yaptı. Toplantıya katılan CHP'li Kadim Durmaz ise, çiftçilerin yaşadığı fiyat eşitsizlikleri ve üretim sorunları üzerinde durdu.

Durmaz, "Bugün, köylünün ürettiği bir litre süt 12 TL, ancak piyasa fiyatlarına bakıldığında çiğ süt 40-50 TL civarında, marketlerde ise 30-40 TL arasında değişiyor. Üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük farklar mevcut" diyerek bu çarpıcı duruma tepki gösterdi. Durmaz ayrıca, köylüden alınan buğday fiyatları ile ekmek fiyatları arasındaki farka da dikkat çekti. "Bir kilo buğday köylüden 9 TL’ye alınıyor, ancak 200 gram ekmeğin fiyatı 10 TL'yi buluyor" diyen Durmaz, tarım sektöründeki fiyat politikasına yönelik eleştirilerini de paylaştı.

Kadim Durmaz Bütçe Görüşmeleri

Esnaftan Sağlık Projelerine: Milletvekili Aldemir Sahada Esnaftan Sağlık Projelerine: Milletvekili Aldemir Sahada

Tarım ve Hayvancılıkta Derinleşen Fiyat Eşitsizliği

Kadim Durmaz'ın verdiği örnekler, köylü ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Durmaz, küçük üreticilerin piyasa koşullarında ezildiğini belirterek, süt, buğday gibi temel tarımsal ürünlerin köylüden ucuza alınmasına karşın, bu ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar fiyatlarının büyük oranda arttığını vurguladı.

Özellikle çiğ süt fiyatlarındaki farklılıklara dikkat çeken Durmaz, "Yarım litrelik suyun bile 10 TL olduğu bir ülkede, köylünün ürettiği yarım litre süt yalnızca 6 TL. Bu tablo, tarım ve hayvancılıkta üretici ve tüketici arasında yaşanan fiyat farklarını ortaya koyuyor. Çiftçiler, yetiştiriciler ve tüketicilerin taleplerini göz ardı etmeden, çözüm önerilerimizi masaya yatıracağız" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na Çağrı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde bu sorunların çözümüne yönelik adımlar atılmasının gerekliliğini belirten Durmaz, tarım sektöründe köylülerin korunmasına yönelik kapsamlı destek programlarının önemine vurgu yaptı. "Bu fiyat dengesizliğini çözmeden ne çiftçiler ne de tüketiciler rahatlayabilir. Köylüden alınan ürün fiyatlarının makul bir seviyeye çekilmesi ve çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ciddi adımlar atmasını bekliyoruz," diye ekledi.

Kadim Durmaz Bütçe Görüşmeleri2

Çiftçilerin Yaşadığı Ekonomik Zorluklar

Durmaz, ayrıca kahve gibi ithal ürünlerin bile yerli gıda ürünlerinden daha pahalı olmasına dikkat çekti. "Bir bardak kahve 120 TL’ye satılırken, köylünün emeğiyle ürettiği süt sudan ucuz hale gelmiş durumda. Bu durum, çiftçilerin emeğinin değerinin karşılanmadığını gösteriyor," şeklinde konuşan Durmaz, üreticilere yönelik adil fiyat politikalarının gerekliliğine işaret etti.

Muhabir: Mihriban Koçaker