Türkiye'de 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ilan edildi. Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar'ın Yürürlüğe Konulması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tokat'ın büyük ova sayısı kaça yükseldi?
Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tokat’a bir büyük ova daha eklendi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Tokat’taki büyük ova sayısı 8’e yükseldi. Daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen 7 büyük ovanın ardından, Artova Ovası’nın da listeye eklenmesiyle tarım alanları daha da genişledi.
Tokat’taki Büyük Ovalar Hangileri?
Tokat’ın verimli topraklarını temsil eden büyük ovaların listesi artık şu şekilde:
Kazova Ovası: 23.667,4 hektar
Gözova Ovası: 1.855,6 hektar
Niksar Ovası: 9.066,7 hektar
Erbaa Ovası: 15.202,3 hektar
Çamlıbel Ovası: 11.260,3 hektar
Zile Ovası: 5.909,1 hektar
Maşat Ovası: 10.366,6 hektar
Artova Ovası: Yeni eklenen ova
Bu ovalarla Tokat’ın toplam ova alanı 77.328 hektardan daha da genişledi. İl genelindeki verimli tarım alanları, Tokat’ın ekonomisine ve tarım sektörüne büyük katkı sağlıyor.
Tokat: Tarih, Kültür ve Tarımın Buluştuğu Şehir
Tokat, Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş, 6000 yıllık tarihi ile dikkat çeken bir Anadolu şehri. 14 farklı devlet ve beyliklere ev sahipliği yapmış bu kent, aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin önemli tarım ve ticaret merkezlerinden biri.
Tarımın Kalbi: Tokat Ovaları
Tokat’taki ovalar, il topraklarının %15,4’ünü kaplıyor. Özellikle Kazova, Turhal, Niksar ve Erbaa ovaları, modern sulama sistemleriyle tarımda yüksek verim sağlıyor. Bu yeni düzenlemeyle Tokat, hem tarımsal üretimde hem de tarım ekonomisinde lider şehirlerden biri olma yolunda ilerliyor.
Doğal Zenginlikleriyle Öne Çıkıyor
Tokat’ın sadece ovaları değil, ormanlık alanları da büyük bir öneme sahip. İl topraklarının %48,18’i ormanlarla kaplı. Karaçam, sarıçam, köknar gibi ağaç türleri ve yabani meyve ağaçlarıyla doğa turizmi için de cazip bir destinasyon.
Buna göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovalar, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi.
Ovaların sınırları içinde yer alan onaylı planlı alanlar ile bugün itibarıyla tarım dışı kullanma izni verilmiş alanlar kapsam dışında tutuldu.
Karar ile 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak tespit edildi.
Aksaray'daki Babakonağı, Ankara'daki Türkhöyük ve Acıkuyu, Ardahan'daki Çıldır, Bolu'daki Sazakiçi, Burdur'daki Yazı, Çankırı'daki Çerkeş, Edirne'deki Keşan, İpsala, Tunca, Küçükdoğanca, Erzincan'daki Otlukbeli, Erzurum'daki Ünlükaya, Kayseri'deki Bünyan, Kırıkkale'deki Hamzalı ve Ocakbaşı, Muğla'daki Kuzyaka, Nevşehir'deki Ovaören ve Tepeköy, Siirt'teki Kurtalan, Sinop'taki Gökırmak ve Karasu, Sivas'taki Tekmen ve Kocakurt, Tokat'taki Artova, Uşak'taki Ulubey, Van'daki Çolpan ve Hasantimur ovaları bu kapsama alındı.