Sadece Tokat'ta değil il dışından da oldukça rağbet gören Turhal Yoğurtmacı, seyahatlerde hediye olarak da oldukça tercih ediliyor.
Adını yoğurma ve katlama şeklinden alıyor
2012 yılında coğrafi işareti alınan Turhal Yoğurtmacı, Türk Patent Enstitüsü'nce tescillenmişti. Cevizli, haşhaşlı ve sade olarak yapılan yoğurtmaç adını un, maya ve tuz karışımından oluşan hamurunun yoğurma ve katlama şeklinden alıyor.
Hamura en az 12 kez aynı işlem yapılıyor
Yoğrulan hamur eritilen tereyağı ile haşhaş ve ceviz karıştırılarak hamurun üzerine sürülerek katlanıyor. Her katta tekrarlanan bu işlemden sonra hamur tekrar yuvarlanıp bu işlem en az 12 kez yapıldıktan sonra hamur 10 ila 15 dakika dinlendiriliyor. Yağlı kağıt üzerine alınan hamur el ile yassı hale getirilerek odun ateşinde kara fırında üzerine kızarıncaya kadar pişiriliyor.
Sıcak servis ediliyor en iyi çayla gidiyor
Lezzeti Tokat sınırlarını aşan Turhal Yoğurtmacı en iyi çayla ve sıcak sıcak gidiyor. Oldukça doyurucu olan yoğurtmaç kahvaltılarda çok tercih edilse de günün her saatinde yemek mümkün.
Eskiden bayramlarda ve özel günlerde yapılıyordu
Turhal yöresinde yapılan “Yoğurtmaç”, adını yoğurma ve katlama kelimesinden almaktadır. Turhal ve çevresinde ticari bir ürün haline gelmeden önce bayramlarda ve özel günlerde misafirlere ikram etmek için yapılan yoğurtmaç; hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen yöreye özgü bir ürün olup; haşhaşlı, cevizli veya sade olarak üretiliyor. Yoğurtmacın bir özelliği de Niksar cevizi kullanılması. Ayrıca pişirmede meşe, pelit gibi alevi bol olan yakacakların kullanılması önem taşıyor.