Tokat Sondakika

CHP'li Vekil Durmaz, "Tokat'ın OSB'leri sorun yumağı"

Abone Ol

2024 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını dileyen CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, “Tokat, hükümetin iyi yaptığı çalışmalardan biri olan 3 kıymetli ovasıyla ürün çeşitliliği ile ekosistemiyle, organik tarıma ve tarımsal ürünlere ve bunların kıymetli hale getirilmesi anlamında şanslı bir il. Ancak Tokat’ın OSB’lerine baktığımızda 4 ilçesi ve il merkezinde sorunlar yumağı olduğunu görüyoruz. Yani bu sorunları hükümet planlı, programlı, çalışsa bir sıralama yapsa biz bugün bunları konuşmuyor olacaktık. Ama ne yazık ki biz söylemekten imtina eder duruma geldik ama hükümetten bir adım öne atıldığını, bu sorunları azaltma noktasındaki gayreti göremiyoruz. Turhal OSB’nin genişleme sorunu var. Yer seçimi de zaten yanlış. Kazova gibi Türkiye'nin göz bebeği bir ovada OSB kurulmuş, alan sınırlı sorunlar yumağı Yine Niksar'da yer seçimi yine yanlış. Hemen üstü orman altı yine kıymetli bir Niksar ovası Kelkit vadisinde. Ve burada sorunlar kamulaştırma sorunu var. Yine bazı parsellerde hala mülkiyet sorunu var. Islah edilmesi gereken dere yatağı yıllardır konuşuluyor Islah edilmemiş. Yatırıma dönüşmeyen tahsis edilmiş parseller gözden geçirmesi lazım. Bu yok. Yine ilçemizde bağlantısı yok, geçiyor geçici olarak yapılmış kanalizasyon sorunu hâlâ devam ediyor. İçme suyu kullanabilir özellikte değil.” diyerek sorunları sıraladı.


“OSB’LER SAYIŞTAY DENETİMİNE ALINMALI”
Durmaz OSB’lerin Sayıştay denetimine tabi tutulması gerektiğini şöyle belirtti: “OSB’lerde en büyük zafiyet Sayıştay denetlemesine tabi olmaması Sayın Bakanım. Buradaki bütçelerin, kaynakların daha rantabl, daha denetimli daha geri dönüşümlü olması için Sayıştay denetimine de alınmasını bilesiniz oradaki yöneticiler söylemekte.”


“OSB’LERDE ŞARTLARI UYMAYAN KİŞİLER TAPU ALIP BÖLÜP BÖLÜP KİRAYA VERİYOR”
Kadim Durmaz, OSB’lerde şartları uymayan kişiler tarafından tapusu alınarak kiraya verilen yerleri de gündeme getirdi. Durmaz “Yine OSB’lerde şartları uymayan kişiler zamanında tahsisini almış projeye uygun belli bir alanda metrekare yeri kapatmış mülkiyetine de tapuyu aldıktan sonra buraları bölüp bölüp kiraya vermiş. Ve devlet de bunu seyrediyor. Kaldı ki çok kıymetli bölgeler değerlendi ama buralar kirayla mülkiyet sahibine bir şeyler getiriyor. Yurt ekonomisine yeteri kadar katkısı olmuyor. Bu sorunun acilen bir kanuni düzenlemeye bağlanması lazım. Ve belediyelerimiz, belediyelerimiz o bizim bildiğimiz gıda toptancılarına, ulusal marketlere özel yer açıp, organize sanayi bölgelerinden pepsi deposunu kola deposunu A-101’in deposunu Şok’un deposunu bunları mutlaka ama mutlaka çıkarmalı. Özel bir statüye de bu konu bağlanmalıdır. Yine küçük sanayi sitemiz üçüncü yıldır aynen reklamlarda olduğu gibi az sonra az sonra deniyor. Bir türlü anahtar teslim, İhale edilmedi sayın bakanım. Esnaf perişan, şehrin içerisine sıkıştı. Orada havaalanı pisti gibi yine Kazova'nın kenarında bir köyün merasıydı, dolduruldu, silindirlendi, böyle bekleniyor. Bu tabloda Tokat için iyi bir durum değil” diye konuştu.


“VİCDANSIZCA ORMAN KIYIMI YAPILIYOR”
Kadim Durmaz’ın konuşmasının devamı şöyle: Yine tabii sunumunuzda okudum. MDF’ de dünya ikincisiymiş, çimentoda dünya birincisiyiz. Sayın bakanım çimento da dünya birincisiysek doğa ve çevreye kıymayan, acıyan Avrupalılar bu tür sektörlerle yeni bir ülkemizden çimento fabrikası alıyorlar. Biz bunları doğa, çevre dostu olarak ürettirme noktasında irade kullanmadığımızdandır. MDF’ de dünya ikincisiyiz. Bakın dolar ve euro arttı. MDF, laminat parke benzer üretim yapan firmalara devlet ormanlardan tahsis veriyor. Ama bilirsiniz, ormanlardan eskiden bir ağaç kesilirken yanında ya orman şefi ya bir ormancı olurdu. Vicdansızca orman kıyımı yapılıyor ve bunlar bu üretimle yurt içi rakamları minimum tutmak için kullanması gerekirken, döviz fiyatlarını hükümetimiz kontrol edemedi, artırdı. Yurt dışına satarak fazladan gelir elde etmekte. Bu dengeyi mutlaka korumanızı diliyoruz.”


ÜRETİCİNİN LEVHA YAPMA ZORUNLULUĞUNA BİR STATÜYLE SON VERİLMELİ
“Kalkınma ajansları teşekkür ediyoruz özellikle bölgemizde DOKAP yerel üretimlere kıymetli destek veriyor. Ama bir sakat mantık şu. Arkadaşlar 500 metrekare bir yerde dağın başında çilek üretiliyor. 2 bin liraya o garibana bir levha yapma zorunluluğu getiriyor. Tokat'ta bu öyle yapılmış 2 binin üzerinde levha yani buna bir statüyle son verilmesi lazım. Bu parselde burada DOKAP desteğiyle çilek üretiliyor, işte burada bu üretiliyor. Arkadaşlar bunlara hiç gerek yok. Sacdan levhalar ayağında betonu var, biraz bunları daha farklı yollarla yaparak bu kaynakları doğru kullanabiliriz.


TEKNOPARK’LARDA KDV SIFIR İŞGEM’DE YÜZDE 20
“10 yıl önce Tokat'ta bir İŞGEM kuruldu. Çok da kıymetli. Yaklaşık 3 bine yakın esnafı eğitti. Ama buranın elektriği yok, suyu yok. Daha büyük yatırımların olduğu Teknopark’larda KDV Sıfır. Kiracılarında da KDV sıfır. Ama siz hayata sanatı, üretimi, esnaflığı öğrettiğiniz İŞGEM’lerde KDV yüzde 20. Yani bunların mutlaka eğer bir şey yetiştirmek istiyorsak ve devamında bu esnaflara organize sanayi bölgelerinde yeniden gidip küçük sanayide bir apartman altında bir şey ürettirmeyi değil, OSB’lerde uluslararası rekabet edecek ürün planlama noktasında da bakanlığın özel bir destek vermesi gerekiyor.”