CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, tarım ve hayvancılığın en önemli girdilerinden yem ve gübredeki KDV artışının çiftçiyi bitireceğini belirtti. Durmaz, yem ve gübreye getirilen yeni vergilerin çiftçilerin maliyetlerini arttırarak, üretimlerini neredeyse imkansız hale getireceğini söyledi.

KDV Artışı Çiftçiyi Zor Durumda Bırakacak

Durmaz, "Yeni vergiler arasında yeme yüzde 10, gübreye yüzde 20 KDV (Katma Değer Vergisi) konulacakmış. Tarım ve hayvancılığın en önemli girdilerinden yem ve gübredeki KDV artışı çiftçiye yansıtılacak ve çiftçinin maliyetleri artacak," dedi. Tarım ve hayvancılık, artan yem, gübre ve diğer girdi maliyetlerinden dolayı bitme noktasına gelmişken, böyle bir vergi artışı da tamamen bitmesine neden olabilir.

Çiftçiyi Desteklemek Yerine Daha da Zor Duruma Sokmak

Durmaz, hükümetin çiftçiyi desteklemesi gerektiğini vurgulayarak, "Çiftçiyi desteklemesi gereken hükümet, çiftçiyi iyice üretemez hale getirecek. Sn. Mehmet Şimşek, yerli katma değerli ürün üreten çiftçiyi vergi yüküyle toprağa, üretime küstürecek. Tarım ülkesi ve ihracatçısı Türkiye'den, tarım ürünleri ithalatı yapan ve gıda arz güvenliği tehdit altında olan bir ülke haline getirildik," dedi.

Tarımda Düşüş ve Çiftçinin Zor Durumu

Durmaz, ülkede ekilebilir 35 milyon dönüm alanın ekilmediğine dikkat çekerek, "Tarım Kanunu gereği verilmesi gereken destek yıllardır verilmiyor! İcralık olan çiftçi sayısı gün geçtikçe artıyor! Yem ve gübreye zam demek, ete, süte, peynire her şeye zam demek. Unutmayın çiftçi üretmezse, aç kalırız. Çiftçi olmazsa, yok oluruz," şeklinde konuştu.

Çözüm İthalatta Değil, Yerli Üretimde

Durmaz, Mehmet Şimşek'e seslenerek, "Sn. Mehmet Şimşek’i uyarıyoruz, yapacağınız düzenlemeyi tekrar gözden geçirin. Ekonomiyi düzelteceğiz diye çiftçiyi bitirmeyin! Çözüm ithalatta değil, yerli üretimde!" dedi.

AK Parti MKYK toplandı... Kongre hazırlığı ilçelerden başlayacak AK Parti MKYK toplandı... Kongre hazırlığı ilçelerden başlayacak

448788187 1046612023489879 3826618142471957186 N Tokathaber

Muhabir: Mihriban Koçaker