Yatırım Cenneti İller Açıklandı  Tokat'ın Yıldızı Parladı Yatırım Cenneti İller Açıklandı Tokat'ın Yıldızı Parladı

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, zor günler geçiren çiftçilerin sorunları ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı, 22 Ağustos tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesini düzenleyen “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı Tokat’ta daha önceden planlanmış değil rastgele ekili bir tarlada çiftçileri ziyaret etmeye, sorun ve taleplerini dinlemeye davet eden Durmaz, "Eken çiftçiye sahip çıkmayan iktidar, ekilmeyen tarım arazilerinin derdine düştü. Siz önce ekilen alanlardaki çiftçinin ürününe sahip çıkın. Girdi maliyetlerine çiftçiyi ezdirmeyin. Ürettiği ürününe sahip çıkın. Bakın ekilmeyen alan kalıyor mu? Kendi tarlasını çiftçi ekemezken, kiraya alan nasıl ekecek?" diye sordu. 

SAYIN BAKAN TARLAYA GİTSİN, SEBZE HALİNE UĞRASIN
Ekilmeyen alanların gün geçtikçe arttığını söyleyen CHP'li Durmaz, "Bir komisyon kurulacaksa, bu öncelikli olarak eken çiftçinin sorunlarını, maliyetlerini tespit eden, ürün planlaması yapan, denetleyen ve fiyat araştırma komisyonu olmalı. Tarla da çiftçinin 5 TL ye satamadığı ürünü tüketici markette 25-30 TL’ye almamalı.Sayın Bakan tarlaya gitsin, hale uğrasın, sebze meyve fiyatlarını öğrensin, markete manava gidip tüketiciye kaça satıldığına baksın. Ahıra, ağıla, çiftliğe, mezbahaneye gitsin, kesim fiyatlarını öğrensin, markete kasaba uğrasın, vatandaşlarımızın eti kaça tükettiğine baksın. Ahıra, çiftliğe gitsin, süt fiyatlarını öğrensin, markette sütün, peynir çeşitlerinin, yoğurdun, tereyağının kaça satıldığına baksın. Ülke genelinde ve ilimizde süt fiyatları düştü, ama ne hikmetse raflarda hiçbir ürünün fiyatı düşmedi. Çiftçinin hangi girdi maliyetinde düşüş oldu ki, et kesim ve çiğ süt fiyatlarında düşüş yaşandı. Mazot fiyatı mı düştü, yem fiyatı mı düştü, bağ-kur primimi düştü, çiftçinin hangi gideri düştü?" diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN ZARAR ETMEYECEĞİ BİR MISIR FİYATI AÇIKLANSIN
Mısır hasadının yakında Tokat’ta da başlayacağını, geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 6 TL fiyat açıklamasına rağmen çiftçinin 5 TL’den mısırını sattığını söyleyen Milletvekili Durmaz, Adana ve Konya Borsası'nda mısır fiyatının şuan 7,8 ve 8 TL aralığında değiştiğini, Mısır fiyatları açıklanırken mutlaka çiftçinin girdi maliyetinin günümüz rakamlarından şeffaf olarak hesaplanarak, çiftçinin zarar edeceği bir fiyat açıklanmaması gerektiğini vurguladı. 
ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 860 MİLYAR LİRAYI AŞTI!
Çiftçinin kamu ve özel bankalara ve şahıslara olan toplam borcunun 850 milyar TL’yi aştığını belirten Kadim Durmaz, 2 milyon 230.000 tapu üzerine ipotek konulduğunu, Sosyal Güvenlik Kurum verilerine göre 2012 yılında 1 milyon 56 bin olan aktif sigortalı çiftçi sayısının 460 bin 260’a gerilediğini, gayrisafi Yurt İçi Hâsılanın 2021 yılında yüzde 11 artarken tarım sektörünün yüzde 2,2, 2023 yılında yüzde 4,5 artarken tarım sektörünün yüzde 0,2 küçüldüğünü söyledi.  
ÇİĞ SÜT DESTEĞİ LİTRE BAŞINA 1 LİRAYA ÇIKMALI
Kadim Durmaz ayrıca şu konulara değindi: Süt-yem paritesi 1/1.5 olarak uygulanmalıdır. 2024 yılı Nisan ayından itibaren, süt primlerinin örgüt üzerinden yapılmasına bakılmaksızın tüm çiftçiler için çiğ süt desteği litre başına 1 liraya çıkarılmalıdır. 
Ulusal Süt Konseyi Nisan ayında süt fiyatını 14.65 TL olarak açıklamıştır, ama ne yazık ki çiftçi çiğ sütü bu fiyata satamamıştır. Şuan çiftçilerden 12 TL civarında alınmaktadır. Birlikler ve kooperatifler üzerinden toplanan çiğ süt miktar sınırlaması olmadan Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyattan alınmalıdır. 
Kamu sulama yatırımları ve arazi toplulaştırma hizmetleri gecikmeden bitirilmelidir. Geçen yıla göre İki üç katına çıkan tarımsal sulama bedellerine yüzde 50 devlet teşviki sağlanmalıdır.

Muhabir: Mihriban Koçaker