Sebastapolis'teki kazı çalışmaları 1990'lı yıllarda Prens Charles'ın burayı ziyaretinin ardından başladı. Sebastapolis’te değişik mozaik ve heykelcikler ortaya çıktı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın destekleriyle de bu çalışmalar hızlandı.

O dönem İngiltere veliahdı Galler Prensi Charles'a ulaştırılmak üzere 2015 yılında dönemin Tokat Valisi Cevdet Can, Buckhingham Sarayı'na bir mektup yazarak 1990'lı yıllarda Tokat'a gizlice gelen ve Antik Kent Sebastapolis'teki kazıların başlamasına sebep olan Charles'a hem teşekkür etmiş hem de şehre davet etmişti.

Sonraki süreçte davet mektubunun Buckhingham Sarayı'na ulaştırıldığı bilgisi de gelmişti. Ancak Prens Charles’in Tokat’a tekrar gelip gelmeyeceği merak konusu olurken Prens Charles’in Tokat ziyareti gizemini korumaya devam ediyor. O ziyarete tanıklık eden bazı Tokatlı vatandaşlar Prense yapılan karşılama törenini ve prensin at üstünde yaptığı geziyi anlatıyor. Ancak ziyarete ait bir fotoğraf bugüne kadar ortaya çıkmadı.

KRAL 3. CHARLES İNGİLTERE'NİN YENİ HÜKÜMDARI OLDU

Prens Philip, Britanya kraliyet tarihinin en uzun süre hükümdar eşi olarak 100 yaşına 2 ay kala tahtına çıktı. Charles, 20 Nisan 2011'de VII. Edward'ın rekorunu geçerek en uzun süre görev yapan İngiliz veliaht oldu.

Şuan 75 yaşında olan Kral 3. Charles, prens olarak geldiği Tokat’a yıllar sonra İngiltere Kralı olarak gelir mi? Bu merak ediliyor.

SEBASTAPOLİS ANTİK KENT
Sulusaray ilçe merkezinde yer alan Antik kent tarihi ilk Tunç Çağında başlayan büyük bir höyük üzerine kurulmuştur. Antik Sebastapolis Kentinin kuruluş tarihi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş olduğu kaydedilmektedir. Roma İmparatoru Traianus zamanında ( M.S. 98 - 117 ) Pontus Galaticus 'la, Polemoniacus Eyaletlerinden ayrılarak Kapadokia eyaletine dahil edilmiştir. Bu konuya ilişkin kitabe Kapadokia Valisi Arrian adına şehrin ileri gelenleri ve halkı tarafından dikilmiştir. Sebastapolis kelime olarak Latincedir. ( Sebasto; büyük, ulu,azametli, polis; şehir ) ' Büyük azametli şehir ' denmektedir. Bazı kaynaklarda Herakleopolis olarak geçmektedir. Heraklaopolis, Herakles Şehri anlamına gelmektedir. Herakles Yunan ve Roma Mitilojisinde gücü kuvveti simgeleyen yarı tanrı bir varlıktır. Bu adı ile de Sebastapolis ile aynı manayı taşımaktadır. 1987 yılında Tokat Müze Müdürlüğünce yapılan kurtarma ve sondaj kazıları sonucunda elde edilen verilerle, daha önce ortaya çıkmış bulunan mimari parçalar değerlendirildiğinde kentin, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerinde önemli bir yerleşim alanı olduğu anlaşılmaktadır. Comana Pontica' da( Antik Tokat ) yapılan yüzey araştırmaları sonucu ele geçen buluntular Sebastapolis buluntuları ile büyük benzerlikler göstermektedir. Bu da söz konusu 2 şehrin aralarında yakın ilişkiler bulunan çağdaş 2 yerleşim alanı olduklarını ortaya koymaktadır.

Editör: Haber Merkezi