Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Tokat'ta depremin merkez üssü Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulunarak basın açıklaması yaptı.
Çevre ve Şehircilik Teknik ekipleri Tokat ve Yozgat'ta hasar tespiti yapıyor
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu,  "Tokat Sulusaray merkezli 18.11 itibariyle 5.6 şiddetli bir deprem 6 kilometre derinlikte vuku buldu. Öncelikle tüm hemşehrilerimizin, memleketimizin insanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. Depremi mehne akabinde valiliklerimiz, sayın valimiz yine AFAD yetkililerimiz koordinasyonunda bu depremden etkilenen yerlerle ilgili çok sıkı bir çalışma başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olarak da Sayın Bakanımız Mehmet Öztekin Bey'in hemen talimatlarıyla biz de kendi bakanlığımızın çalışmaları açısından her türlü önleme tedbiri ve gayreti ortaya koyduk. ve arkadaşlarımızı çok hızlı bir şekilde bölgeye sevk ettik. Gerek çevre illerden buraya transfer ettiğimiz teknik arkadaşlarla, gerekse bakanlık merkezinden buraya yönlendirdiğimiz teknik ekiplerimizle, hasar tespit ekiplerimizle birlikte gerek Yozgat bölgesinde ve gerekse Tokat'ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. 

Öldürüp gömmüşlerdi, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklandı, 6’sı serbest kaldı Öldürüp gömmüşlerdi, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklandı, 6’sı serbest kaldı

Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, şu anda 20 ekip ve 50 teknik personelle birlikte bu çalışmalarımız yürütüldüğünü, ihtiyaç halinde yine Tokat Valiliği ve AFAD koordinesinde teknik sayılarım arttırabileceklerini belirtti.
Hasarlı yapıların çoğu 1999 öncesi yapılar
Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, "Birkaç gün içerisinde de inşallah bu bölgedeki tüm hasar tespitlerinde tamamlamayı düşünüyoruz. Değerli arkadaşlar gerek Tokat'ta gerek Yozgat'ta baktığımız zaman ağırlıklı olarak hasar gören yapıların yine 99 öncesi binalar olduğunu tespit ediyoruz. Bunlar çoğunlukla olarak 40-50 yıl öncesine ait kerpiç yapılar, yığma yapılar, mühendislik ve fen hizmetlerine yoksun olan, yapılmış olan binalar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ülkemiz bir deprem bölgesi, gerek Kuzey'den geçen fay hatları, gerek Doğu Anadolu ve Güney'den geçen fay hatları, gerekse Ege'deki fay hatlarına göz önüne aldığımız zaman ülkemizin tamamı çok önemli bir deprem bölgesi oluyor. Himalayalardan Alplere kadar uzanan bu hat içerisinde bizim ülkemiz depremsellik açısından, risk açısından beşinci ülke konumunda. Öyle olunca muhakkak suretle biz yapılarımızı sağlam, sıkı ve mühendislik hizmetleri çerçevesinde inşa etmek zorundayız. Depremden çok fazla bir şey olmayabilir ama yapılarımız eğer ona dayanıklı değilse o zaman maalesef istenmeyen tablolarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu. 
Tokat'taşuana kadar  500 ihbar alındı 50 yapı incelendi, 5 yıkık yapı tespit edildi
Tokat'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalarda şuana kadar 500 ihbar aldıklarını şuan evlerine giremeyen vatandaşların evlerine dönmesiyle ihbar sayılarının artabileceğini söyleyen Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, "Yapılan her türlü ihbara Teknik ekiplerimizle beraber hemen gidip yerinde incelemelerimizi, araştırmalarımızı ve neticelerimizi ortaya koyacağız. Şu ana kadar 50 tanesi net incelendi. 5 yıkık yapı görünüyor. Yine 15 tane ağır hasarlı yapı görünüyor. Az önce bahsetmiş olduğum gibi bunların büyük çoğunluğu yine kerpiç, yığıma yapılar, mühendislik hizmetinden yoksullanarak yapılmış olan yapılar. diğerlerini de en kısa sürede tamamlamış olacağız. Kamu binalarımızla alakalı bir hasar görünmüyor. Bu sevindirici bir şey. Aslında depremle alakalı bizi en çok teselli bulduran konu bir can kaybımızın olmaması. Tarım ve Hayvancılık açısından da bir hayvan kaybıyla da karşılaşılmadı. O da gerek çiftçilerimiz açısından gerek köylülerimiz açısından sevinilir bilgi. Diğer yapılarla ilgili de inşallah biz en kısa sürede bunların tespitini yaptıktan sonra güçlü bir devletiz, güçlü bir milletiz. Bu hasarları en güzel bir şekilde eee telafi ederiz. Yıkılanları yaparız. Vatandaşlarımızın yaralarını sararız. Dertlerine derman oluruz, yanlarında oluruz. Ve bu hasarlarda inşallah gideririz. 
Yozgat'ta hasarlı bina sayısı kaç?
Yozgat'la alakalı da bilgi veren Tuzcuoğlu, "150  ihbar var Yozgat'la ilgili. Yine bunun 40 tanesi incelendi. Yine burada da 5 tane yıkık ve 5 tane ağır hasarlı bina var. Tabii bu şu anki veriler itibariyle böyle. Çalışmalarımız devam ediyor, sürüyor. Çalışmalarımız netleştiği müddetçe de biz de kamuoyuyla bu bilgileri paylaşacağız. Bu arada Çevre Bakanımız da sürekli bölgeden bilgi istiyor. Biz de buradaki arkadaşlarla birlikte an be an bölgedeki gelişmeleri ııı bakanlığımız merkezi ve sayın bakanımıza paylaşıyoruz. Ve atılacak adımlar, alınacak tedbirlerle ilgili çalışmalarımıza bir boy sürüyor. Ben  gerek Sayın Valimiz, milletvekillerimiz sağ olsun  onlar hep birlikte burada. Teşekkür ediyorum" dedi. 

Muhabir: Mihriban Koçaker