Uzmanlar tarafından yapılan yeni bir araştırma, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta gibi yedi esansın hafızayı güçlendirdiğini kanıtladı. Araştırma, gece yatmadan önce bu kokuların kullanımının, hem bilişsel hem de sinirsel işlevlerde iyileşme sağladığını ortaya koydu.
Bu etkileyici çalışma, yaşları 60-85 arasında değişen erkek ve kadın yaşlı yetişkinler üzerinde gerçekleştirildi. Deneklere 6 ay boyunca her gece 2 saat bu kokuları koklatıldı. Araştırma sonuçlarına göre, bu kokuları düzenli olarak koklayan kişilerin hafızalarında % 226 oranında bir artış gözlemlendi.
Araştırma ekibi, Nörobiyoloji ve Davranış Bölümü, Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi, İstatistik Bölümü, Bellek Bozuklukları ve Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü'nden oluşuyordu. Araştırmaya katılanlar, bir koku difüzörü kullanılarak haftada bir değiştirilen bu 7 farklı koku maddesine maruz bırakıldı.
Araştırmaya başlamadan önce ve 6 ay sonra yapılan nöropsikolojik değerlendirmeler ve fMRI taramaları, beyindeki ilgili bölgelerin değerlendirilmesi için kullanıldı. Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testinde, zenginleştirilmiş grupta kontrol grubuna kıyasla %226'lık bir iyileşme gözlemlendi. Ayrıca, fMR taramalarında, hafıza ve bilişle ilgili beyin bölgelerinde gözle görülür bir iyileşme saptandı.
Bu araştırma, koku terapisinin yaşlı yetişkinlerde hafıza kaybını önlemek ve bilişsel yeteneği geliştirmek için ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Geceleri uygulanan bu minimal koku zenginleştirmesi, beyin sağlığının iyileştirilmesinde büyük bir rol oynuyor.