Bilim İnsanlarından Hafızayı Güçlendiren Besin Önerileri
Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı destekleyen besinler üzerine yapılan çalışmalarda, bazı gıdaların ön plana çıktığı belirtiliyor. Kuzey Karolina Üniversitesi Psikoloji ve Nöroloji Bölümü'nden Doç. Carol Cheatham, bu konuda önemli bilgiler paylaştı.
Yaban mersini, vitamin, lif ve antioksidan bakımından zengin olup beyin fonksiyonlarını olumlu etkiliyor. Cheatham, günde 1 ila 1,5 su bardağı yaban mersini tüketilmesini öneriyor.
Ceviz ve badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler ise genel protein, antioksidan ve vitamin kaynağı olarak beyin fonksiyonlarında önemli rol oynuyor. Özellikle ceviz, omega-3 yağ asidi açısından zengin ve günde yaklaşık 10,5 gramının tüketilmesi öneriliyor.
Yağlı balıklar da omega-3 açısından zengin ve demans gibi hastalıklara karşı koruyucu etkilere sahip. Somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balıkların tüketimi öneriliyor. Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden Rui Nouchi ise ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein bileşiğinin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Lutein ayrıca fesleğen, maydanoz, brokoli, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm, kivi gibi besinlerde de bulunuyor.
Bu bilgiler ışığında, hafızayı güçlendirmek ve beyin sağlığını desteklemek için yaban mersini, ceviz, badem, yağlı balıklar ve lutein içeren koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi öneriliyor. Sağlıklı bir diyetle beyin fonksiyonlarınızı güçlendirmek mümkün.