Tokat Sondakika

Bez Kılıflı Lezzet Bombası: Tokat Bez Sucuğu Nedir, Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Bez sucuğun eşsiz lezzetini duymayan kaldı mı? Tokat yöresine özgü bu eşsiz lezzeti farklı kılan özellik, sucuk kılıfı olarak bez kullanılmasıdır. Bez kılıf, sucuğun daha fazla hava almasını sağlayarak olgunlaşmasında muhteşem bir sonuç elde edilmesine yardımcı olur. Piyasadaki birçok sucuk, hızlı üretim süreci ve ısıl işlem sonucunda fırınlarda kurutularak satışa sunulur. Ancak bez sucuk, ılık bir havada 12 gün boyunca olgunlaştırılır, bu da ürünün kendine has bir tat ve aroma geliştirmesini sağlar.

Tokat'ta, bu geleneği yaşatan fabrikalar, geleneksel yöntemlerle bez sucuğun üretimini sürdürüyor. Ancak bez sucuğun sadece lezzetli bir ürün olmadığını bilmekte fayda var. Aynı zamanda Tokat'ın tarihini, kültürünü ve geleneklerini yansıtan önemli bir parçasıdır.

Bez Sucuk Tarifi: Malzemeler:

  • 1 kg dana eti
  • 250 gr koyun eti
  • 100 gr çemen unu
  • 60 gr kırmızıbiber
  • 30 gr karabiber
  • 30 gr kimyon
  • 30 gr yenibahar
  • 10 gr tarçın
  • 10 gr karanfil
  • 5 diş sarımsak
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 adet bez torba

Yapılışı:

  1. Dana ve koyun eti kuşbaşı doğranır ve baharatlarla birlikte 24 saat buzdolabında bekletilir.
  2. Buzdolabında bekletilen et, kıyma makinesinden geçirilir.
  3. Kıyma haline getirilmiş et, hazırlanan bez torbalara huni yardımıyla doldurulur.
  4. Bez torbanın içinde hava kalmaması için bir merdane yardımıyla üzeri düzleştirilir.
  5. Ağzı sıkıca bağlanan torbalar, rüzgar alabilecek bir yere asılır ve 5 gün boyunca kurumaya bırakılır.
  6. Beşinci günün sonunda torbalar tekrar merdaneyle düzeltilir ve 2 gün daha kurumaya bırakılır.
  7. Bu yedi günlük süreç sonunda, sucuk yemeğe hazır hale gelir.