Güneşe yüksek oranda maruz kalınan sıcak yaz günlerinde, hem cildi güneş ışınlarına karşı korumak hem de yeteri kadar bu ışınlardan faydalanmak oldukça önemlidir. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Beslenmeye dikkat ederek cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak mümkün” açıklamasında bulundu. Mumcu, yaz aylarında beslenmeyi düzenleme ve cildi korumanın yollarını paylaştı.

Karotenoidler ve Likopenlerin Gücü

Besinlerde bulunan karotenoidler, özellikle beta karoten ve likopen, cildi güneşin zararlı etkilerinden korumada oldukça etkilidir. Karotenoidler, birçok meyve ve sebzede bulunan sarı, kırmızı ve turuncu renklerin kaynağıdır. Beta-karotenler aynı zamanda A vitaminin de kaynağıdır. Bu vitamin, serbest radikallerin oluşmasını önleyen ve yaşlanmayı geciktiren bir antioksidandır. Havuç, kayısı, domates, biber, kavun, ıspanak, maydanoz, asma yaprağı, dereotu gibi sebze ve meyveler beta-karoten içerir. Likopenler ise meyve ve sebzelere pembe-kırmızı rengi veren pigmentlerdir. Domates, karpuz, çilek, greyfurt gibi besinlerde bolca bulunur. Domates ve karpuz, likopen içeriği sayesinde cildin daha güzel görünmesini sağlar, cildin kızarmasını ve vücudun susuz kalmasını engeller.

Antioksidanlarla Korunun1719902929 S D X Sibel Mumcu Gorseli

Brokoli gibi sebzeler ile fesleğen, biberiye, adaçayı ve maydanoz gibi taze otlar, serbest radikallere karşı savaşan ve cildi koruyan antioksidanlardan zengindir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler de antioksidanların kaynağıdır ve cildi güneşin zararlarından korur.

Diliniz Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor? Dil Durumunuzun Sağlıkla İlişkisi Diliniz Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor? Dil Durumunuzun Sağlıkla İlişkisi

Omega-3’lerin Faydaları

Omega-3 yağ asitleri, cildin parlak ve gergin olmasını sağlar. Hücre zarını güçlendirir, cildin daha genç görünmesini sağlar ve cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur. Somon, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı ve koyu yeşil sebzeler, beslenmeye mutlaka eklenmelidir.

E ve C Vitaminlerinin Gücü

E ve C vitaminleri, güneşin zararlarından cildi koruyan güçlü antioksidanlar ve yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerdir. E vitamini; bitkisel yağlar, ceviz, fındık-fıstık, tohumlar, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllarda bulunur. C vitamini ise çilek, kivi, portakal ve diğer turunçgiller, sarı, yeşil ve kırmızı biberler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, domates, bezelye ve maydanozda bulunur.

D Vitamini ve Güneş

Güneş kemiklerimiz için çok önemli olan D vitaminini aktive eder. Bunun için güneşten doğru şekilde faydalanmak gerekir. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde 10-15 dakika kadar korunma olmaksızın güneş ile temas etmek, D vitamininin aktif olması ve depolanması için yeterlidir.

Serotonin ve Güneş Işığı

Güneş ışığının beyinden serotonin hormonu salınımını da arttırdığı düşünülmektedir. Bu hormon, duygu durumun güçlenmesine yardımcı olur, kaygı durumunu iyileştirir ve depresyonu önler.

Su ve Cilt Sağlığı

Su, vücudumuzu ve cildimizi zararlı maddelerden arındıran en önemli sıvıdır. Cildin beslenmesini sağlar, gerginleştirir ve kurumasını önler. Her gün 2-2,5 litre su tüketmek, cildin esnekliğini kaybetmesini ve susuz kalmasını engeller.

Editör: Nurhan İçmez