Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayın programında, 1402 belediyenin 1307'sinin borçlu olduğunu açıkladı. İlgili programda Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam 96 milyar lira prim borcu bulunduğunu belirtti. Bu borcun yaklaşık yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ifade eden Işıkhan, "Biz belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz. Sorun belediye şirketleriyle ilgili." dedi.

Prim Borçları Sürdürülebilir Değil

Bakan Işıkhan, AHaber televizyonunun canlı yayınında soruları yanıtladı ve açıklamalarda bulundu. Işıkhan, SGK'ye toplam prim borcunun 96 milyar lira olduğunu belirterek, sigorta primlerinin ödenmesi gereken zorunlu primler olduğunu hatırlattı. Kapsamlı ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için SGK'nin prim gelirlerinin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

"Prim gelirimiz 2023 yılında 1 trilyon 463 milyar lira, prim yapılandırma gelirimiz 34 milyar lira, devlet katkısı ise 325 milyar lira olmak üzere SGK olarak toplam gelirimiz 2 trilyon 192 milyar lira olmuştur. Giderlerimiz arasında emekli aylıkları önemli bir yer tutuyor. 1 trilyon 408 milyar lira emekli aylıklarına ödeme yapıyoruz. Sağlık giderleri 553 milyar lira ve diğer giderlerimizle birlikte 2 trilyon 232 milyar lira giderimiz söz konusu. Bütçemiz açık veriyor, bütçe transferi ise 849 milyar lira." dedi.

Borçlu Belediyelere Uyarı

Işıkhan, belediyelerin SGK'ye sigorta prim borcunun yeni bir konu olmadığını ve SGK'nin borçlu belediyelerden alacaklarını tahsil etmek için gerekli bildirimleri önceki dönemlerde de yaptığını belirtti. "Belediyelerin toplam 96 milyar liralık borcu sürdürülemez hale geldi. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamaları yaparken sigorta primleri bizim için çok önemli bir yere sahip. Ne kadar çok sigorta primi toplayabilirsek emeklilerimize de o derece iyi hizmet sunumunu gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Belediyeler ve Şirketleri

Işıkhan, belediyelerle birlikte belediye şirketlerinin de SGK'ye sigorta prim borcu bulunduğuna işaret ederek, belediye şirketlerinin borcunun da belediyelerin borcu olarak görüldüğünü belirtti. "Burada asıl mesele belediye şirketlerinin prim borçlarının ödenmemesi." değerlendirmesinde bulunan Işıkhan, "96 milyar liralık borcun yaklaşık yüzde 80'i belediye şirketlerine ait. Biz belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz. Sorun belediye şirketleriyle ilgili. Belediye şirketlerinin ödenmeyen prim borçları bizim gündemimizde. Parti ayrımı gözetmeden borçlu tüm belediyelerden biriken borçlarını kısa sürede ödemelerini istedik." dedi.

Borcu Olmayan Belediye Yok Gibi

1402 belediyeden 1307'sinin borçlu olduğunu belirten Işıkhan, bu oranın neredeyse tüm belediyelerin borçlu olduğunu gösterdiğini vurguladı. Bu tablo, belediyelerin büyük bir kısmının mali sıkıntılar içinde olduğunu ortaya koyuyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bilim insanlarından dünya çapında başarı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bilim insanlarından dünya çapında başarı

Tokat'ta Borcu Bulunan Belediyeler

Tokat'ta borcu bulunan belediyeler arasında yer alanlar ve borç durumları henüz net olarak açıklanmamış olsa da, Işıkhan'ın uyarısının ardından Tokat'taki belediyelerin borçlarını ödemek için harekete geçmeleri bekleniyor.

Muhabir: Burhan Arar