Türkiye'de 2019 yılı aralık ayında patlak veren iki yıllık COVID-19 salgınının ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, dünyada gıda güvenliğinin önemini artırdı. Stratejik bir ürün olan ayçiçeğiyle ilgili dünya genelinde sıkıntılar yaşandı. Bunun üzerine Türkiye'de stratejik ürün olan ayçiçeği üretimiznde de artış yaşandı.
Tokat Tarıım ve Orman İl Müdürlüğü'nden alınan verilere göre; 2023 yılında Tokat'ta 1.188.398 dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Buğdayların tamamı hasat edildi. Bu alandan 257 bin 420 ton mahsul elde edildi
Arpa ekimi olarak ise 258 bin 774 dekar alanda ekimi yapıldı. Arpa ekilen alanlardan 57 bin 210 ton mahsul elde edildi. Tokat'ta hububattan elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı bölgemizde bulunan un fabrikalarınca değerlendirildiği gibi 100 bin ton kadar da Toprak Mahsulleri Ofisince satın alındı. Eylül ayı sonuna kadar alımlar devam edecek.
Türkiye'de 2019 yılı aralık ayında patlak veren iki yıllık COVID-19 salgınının ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, dünyada gıda güvenliğinin önemini artırdı. Stratejik bir ürün olan ayçiçeğiyle ilgili dünya genelinde sıkıntılar yaşandı. Bunun üzerine Türkiye'de stratejik ürün olan ayçiçeği üretimiznde de artış yaşandı. Tokat'ta bu yıl Yağlı Tohumlu Bitkiler olarak 231 bin 339 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılırken ayçiçeği hasatının henüz başlamadığı bildirildi. Ayçiçeği ekim alanlarından 68 bin ton bir ürün rekoltesi bekleniyor. Yine Tokat'ta yaygın olarak ekimi yapılan dane mısır ise 135 bin dekar alanda ekimi yapıldı. Bu alanlardan ise 130 bin ton dane mısır üretimi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi