Tokat Valiliği adına Vali Numan Hatipoğlu, Tokat Belediyesi adına Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu çelenk sundu.

Törende Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, 26 Haziran Atatürk’ün Tokat’ımızı Teşriflerinin 105. Yılı nedeniyle yaptığı konuşmada “26 Haziran 1919 tarihi Tokat’ımız için gurur verici tarihi bir gündür. Bundan tam 105 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Tokat’ımıza teşrif ederek Millî Mücadele’nin önemli bir adımını da şehrimizde atmıştır.Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.31.45
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Tokat’ımıza altı defa gelmiştir. 26 Haziran tarihinden sonra 1919 yılında 17 ve 27 Ekim tarihlerinde iki defa daha şehrimizi şereflendirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhurbaşkanı iken 1924, 1928 ve 1930 yıllarında üç farklı tarihte Tokat’ımızı tekrar ziyaret etmiştir.”dedi.Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.31.47 (1)

Tokatlı Gol Kraliçesi Dediğini Yaptı: Üçüncü Altın Madalyasını Aldı Tokatlı Gol Kraliçesi Dediğini Yaptı: Üçüncü Altın Madalyasını Aldı

Atatürk’ün Tokat ziyaretlerinin amacı

Başkan Yazıcıoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize ilk defa gelişinde, düşman işgalinin etkisiyle bitap düşen halkımızı yeniden motive etmiştir. Tokatlılar, bu özel günde vatana kasteden düşmanlara karşı omuz omuza mücadele etmek için söz vermiştir. Ulu önder, ulaşımın zor olduğu bir zamanda, her türlü imkânsızlığa rağmen, gerçekleştirdiği ziyaretlerle Anadolu’nun birçok noktasında Millî Mücadele ruhunu canlandırılmıştır.
Millî Mücadele’nin hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas şehirlerinin merkez noktasında yer alan Tokat’ımız, bu anlamda önemli bir geçiş güzergâhı olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarını yürütürken Tokat halkından büyük destek görmüş, bunu daha sonraları çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. Gazi Mustafa Kemal, 26 Haziran 1919 tarihindeki ziyaretinde Tokat Belediyesini de ziyaret etmiştir. Belediye binasında Tokat’ımızın ileri gelenlerinden oluşan 25-30 kişilik bir topluluğa hitabında şu cümleleri sarf etmiştir:
“Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile, dişimiz tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla, mücadele ederek, şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih bize vatan uğrunda canını, malını esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini hâlâ yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimden üstün görmedim ve görmeyeceğim. Her an milletim için şerefimle ölmeye hazırım.” diye konuştu.Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.31.46

Mustafa Vasfi Süsoy’un evinde konakladı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tokat’ı ziyaretlerinde Mustafa Vasfi Bey’in evinde konakladığını hatırlatan Başkan Yazıcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Tokatlı hemşerimiz Mustafa Vasfi Bey, Atatürk’le birlikte 19 Mayıs’ta Samsun’a gelen subaylardan birisidir. Gazi Mustafa Kemal’in Tokat’ı ilk ziyaretinde sarf ettiği sözler, Tokat’ımızla beraber Anadolu’nun birçok köşesinde millî uyanışa vesile olmuştur. Bugün bu topraklarda özgürce yaşıyorsak bu başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Millî Mücadele’yi veren kahramanlarımız ve şehitlerimiz sayesindedir.
Anadolu medeniyetinin 1071’den itibaren Türk mayasıyla yeniden yoğrulduğu, bir zamanlar Danişmendlilerin, Selçukluların ve Osmanlıların hüküm sürdüğü Tokat şehrimiz, 1919 senesine gelindiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın temellerini attığı yerlerden birisi olmuştur.
Millî Mücadele yıllarında Tokat halkı büyük özveriler göstermiş ve Türk’ün Anadolu’da yeniden dirilişine sonuna kadar destek olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde Tokatlılar 1 milyon 300 bin kuruşu kahraman ordumuza bağışlamıştır. Bu o günün koşullarında oldukça yüksek bir rakamdır.Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.41.01 Tokat Haber
Mehmetçik’in süngüsüyle çizilen Misak-ı Millî sınırlarının tamamında Tokat’ın yiğit evlatlarının da canı, kanı, azmi ve kararlılığı vardır. Tokatlılar olarak bizler, devletimizin ve milletimizin bağımsızlığı noktasında verilen Millî Mücadele’ye büyük katkılar sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz. Atatürk’ün 105 sene önce ilk kez şehrimize uğradığı 26 Haziran gününün, Tokat ve Türkiye için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Şimdi günümüzde bize düşen görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin birer ferdi olarak daha çok çalışıp, bilimle, teknolojiyle daha çok meşgul olup aziz ve yüce milletimizin geleceği için çağdaş uygarlıklar seviyesine yükselmeyi düstur edinmeliyiz.
Bu vesileyle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan toprakları için canlarını feda etmiş bütün şehitlerimizi ve aziz Tokatlı büyüklerimizi rahmetle anıyorum.”
Konuşmanın ardından şiirler okundu. Ardından Atatürk Evi ziyaret edildi.Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.40.15 Tokat Haber

Whatsapp Image 2024 06 26 At 18.38.47 Tokat Haber

Muhabir: Mihriban Koçaker